Ο χρόνος της απώλειας βάρους -απότομα ή σε βάθος χρόνου- δεν έχει τελικά σημασία στο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα.
Η κλινική μελέτη για πρώτη φορά συνέκρινε άμεσα τις δύο εναλλακτικές μεθόδους δίαιτας και συμπέρανε ότι, μετά από τρία χρόνια, και στις δύο περιπτώσεις ένα άτομο θα έχει ξανακερδίσει περίπου τα ίδια πάνω κάτω κιλά ή, αντίστροφα, θα έχει χάσει λίγο πολύ το ίδιο βάρος. Όμως, βραχυπρόθεσμα, η γρήγορη μέθοδος είναι σαφώς πιο αποτελεσματική για την απώλεια κιλών και όχι το αντίθετο, όπως θεωρείτο μέχρι σήμερα.
Όσοι χάνουν απότομα κιλά, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, είναι πιο ικανοί να τηρήσουν τη δίαιτά τους -ίσως επειδή είναι πιο αποφασισμένοι και ενθαρρύνονται που βλέπουν τόσο γρήγορο αποτέλεσμα. Από την άλλη, τα προγράμματα βραδείας απώλειας κιλών κουράζουν πιο εύκολα έναν άνθρωπο, γι’ αυτό εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά εγκατάλειψης στην πορεία του χρόνου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης Τζόζεφ Προϊέτο, που έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Lancet Diabetes and Endοcrinology», σύμφωνα με το «New Scientist”»και τη βρετανική Telegraph, μελέτησαν 200 παχύσαρκους ενηλίκους (με δείκτη σωματικής μάζας 30 έως 45), οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η μία ακολούθησε ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα δίαιτας διάρκειας 12 εβδομάδων (με κατανάλωση μόλις 450 έως 800 θερμίδων την ημέρα), ενώ η δεύτερη ομάδα ακολούθησε ένα πιο αργό πρόγραμμα δίαιτας διάρκειας 36 εβδομάδων με περισσότερες θερμίδες καθημερινά (1.500 έως 2.000).
Όσοι -από οποιαδήποτε ομάδα- έχασαν τουλάχιστον το 12,5% του αρχικού βάρους τους, τέθηκαν στη συνέχεια σε ήπια δίαιτα συντήρησης επί τρία χρόνια. Τα άτομα της πρώτης ομάδας (με την απότομη δίαιτα) ήταν πιθανότερο να περάσουν αυτό το όριο. Το 81% των μελών της ομάδας ταχύρρυθμης δίαιτας έχασαν πάνω από το 12,5% του βάρους τους, έναντι μόνο του 50% της δεύτερης ομάδας που έκανε πιο σταδιακή δίαιτα.
Όμως, αυτό το αρχικό πλεονέκτημα της πρώτης ομάδας εξανεμίστηκε σε βάθος χρόνου. Τα μέλη και των δύο ομάδων -ανεξάρτητα αν είχαν κάνει απότομη ή σταδιακή δίαιτα- μετά από μια τριετία είχαν ξαναπάρει το 71% περίπου του βάρους που είχαν χάσει με την αρχική δίαιτά τους.
Σε όλο τον κόσμο οι ειδικοί τείνουν να συνιστούν τη σταδιακή και όχι την δραστική απώλεια βάρους και ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι, όπως πιστεύεται, αν χάσει κανείς πολύ γρήγορα βάρος, τότε θα το ξαναβάλει και πιο εύκολα με το πέρασμα του χρόνου. Όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.
«Η μελέτη δείχνει ότι, όσον αφορά την απώλεια βάρους, μια αργή και σταδιακή προσέγγιση δεν εξασφαλίζει τη νίκη στην κούρσα και ο μύθος ότι η ταχεία απώλεια βάρους σχετίζεται και με ταχεία επαναπρόσληψη των χαμένων κιλών, δεν είναι πιο αληθινή από τα παραμύθια του Αισώπου», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι αμερικανοί ερευνητές Κόρμπι Μάρτιν και Κισόρ Γκάντε, σε συνοδευτικό σχόλιο στο ίδιο ιατρικό περιοδικό.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η μεγάλη πρόκληση δεν είναι να χάσει κανείς κιλά σε πρώτη φάση, αλλά να καταφέρει να διατηρήσει το μειωμένο βάρος του σε βάθος χρόνου.