Αν το ροχαλητό σας προκαλεί πονοκέφαλο στο ταίρι σας και χρειάζεστε μια… δικαιολογία για τις άυπνες νύχτες που περνά, μπορείτε να τη βρείτε σε μια νέα έρευνα αμερικανών επιστημόνων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γλώσσες ορισμένων ανθρώπων που ροχαλίζουν είναι «extra large».
Είναι ήδη γνωστό, ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, η οποία οδηγεί σε ροχαλητό, καθώς μπλοκάρονται οι αεραγωγοί.
Μέχρι τώρα, οι ειδικοί πίστευαν ότι γι’ αυτό ευθυνόταν το μέγεθος του λαιμού ενός ατόμου. Ωστόσο, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αύξηση του σωματικού βάρος, μπορεί να οδηγήσει και σε… αύξηση του μεγέθους της γλώσσας, η οποία μπορεί να είναι ο «ένοχος» πίσω από το ροχαλητό.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, αμερικανοί ερευνητές βρήκαν ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι που υπέφεραν από αποφρακτική άπνοια ύπνου εμφάνιζαν μεγαλύτερο ποσοστό πιο χοντρής γλώσσας -ιδιαίτερα στη βάση αυτής.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα αυτά, με εκείνα που συνέλεξαν από άλλους υπέρβαρους, οι οποίοι όμως δεν υπέφεραν από την ίδια διαταραχή ύπνου.
Το αυξημένο μέγεθος της γλώσσας μπορεί να εμποδίζει τους μύες της γλώσσας να την τοποθετούν μακριά από τον αεραγωγό, προκαλώντας την εμφάνιση ροχαλητού.
Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια ανέφερε ακόμη, ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να παρέχουν μια εξήγηση για τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην παχυσαρκία και την υπνική άπνοια, τονίζοντας ότι το μέγεθος (πάχος) της γλώσσας θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως διαγνωστικό εργαλείο της κατάστασης αυτής.
Η μακροχρόνια υπνική άπνοια έχει συνδεθεί με μια σειρά χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των καρδιακών νοσημάτων, του διαβήτη τύπου 2, του εγκεφαλικού και της κατάθλιψης.
«Είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι τα αποθέματα λίπους είναι αυξημένα στις γλώσσες των υπέρβαρων ανθρώπων, οι οποίοι υποφέρουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου» εξήγησε ο Dr. Richard J. Schwab, ενώ ο Dr Timothy Morgenthaler, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου τόνισε, ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν και το μέγεθος της γλώσσας των ασθενών αυτών.
«Το μέγεθος της γλώσσας είναι ένα από τα φυσικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα πρέπει να εκτιμώνται από κάποιον ειδικό, όταν γίνεται η διάγνωση σε υπέρβαρους ασθενείς για να καθοριστεί ο κίνδυνος εμφάνισης της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Sleep.