Και μόνο ο ενοχλητικός ήχος του τροχού είναι ικανός για να σας κάνει να αναβάλλετε όσο γίνεται το καθιερωμένο ραντεβού σας με τον οδοντίατρο.
Χάρη σε μια νέα τεχνική θεραπείας «αυτοεπισκευής», που ανέπτυξαν επιστήμονες στο Λονδίνο, ίσως να πλησιάζει η εποχή που το τρομακτικό στριφογύρισμα του οδοντιατρικού αυτού εργαλείου… σωπάσει μια για πάντα.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, τη νέα αυτή τεχνική ανέπτυξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου και ενδέχεται να είναι διαθέσιμη μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Σύμφωνα με αυτή, τα δόντια «ενθαρρύνονται» να αυτοθεραπεύονται, ενώ δεν απαιτείται καν η χρήση ένεσης, μετατρέποντας την επίσκεψη στον οδοντίατρο σε μια εντελώς… ανώδυνη εμπειρία!
Συνήθως τερηδόνα απομακρύνεται από τα δόντια με τη βοήθεια του τροχού και στη συνέχεια η κοιλότητα «γεμίζεται» με κάποιο υλικό, όπως αμάλγαμα ή σύνθετη ρητίνη.
Η νέα αυτή θεραπεία, που καλείται Electrically Accelerated and Enhanced Remineralisation (EAER), επιταχύνει τη φυσική κίνηση του ασβεστίου και των ανόργανων φωσφορικών στο κατεστραμμένο δόντι.
Πρόκειται για μία μέθοδο δύο σταδίων, που προετοιμάζει πρώτα την κατεστραμμένη περιοχή στο σμάλτο και στη συνέχεια χρησιμοποιείται ελάχιστη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για να ωθήσει τα μεταλλικά στοιχεία στο σημείο που πρέπει να «επισκευαστεί».
«Ο τρόπος με τον οποίο θεραπεύουμε τα δόντια σήμερα δεν είναι ιδανικός. Ο τρόπος αυτός είναι πιο φιλικός προς τον ασθενή και καλύτερος για τα δόντια του, ενώ η θεραπεία αναμένεται να είναι τουλάχιστον το ίδιο αποδοτική, όσο οι υπάρχουσες» ανέφερε ο καθηγητής Nigel Pitts.
Εκτός από την καταπολέμηση της φθοράς των δοντιών, η ίδια τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη λεύκανση των δοντιών.