Το χέρι με το οποίο γράφει κανείς μπορεί να είναι αποτέλεσμα γενετικής προδιάθεσης, ωστόσο θα μπορούσε ακόμη και να επηρεάσει αυτά που τρώει κανείς, τι ρούχα αγοράζει μέχρι και τις αιτήσεις για δουλειά που κάνει.
Όταν το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με δύο σχεδόν πανομοιότυπα προϊόντα, τείνει να επιλέγει εκείνο που βρίσκεται στην ίδια πλευρά με το «κύριο» χέρι τους.
Ένας ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο του Σικάγο ανακάλυψε, ότι το να εξαναγκάζει κανείς κάποιον να χρησιμοποιήσει το πιο «αδύναμο» χέρι του, μπορεί να επηρεάσει τις προτιμήσεις του.
Ο Daniel Casasanto πειραματίστηκε με τη θεωρία του μέσα από μια σειρά πειραμάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δεξιόχειρες έτειναν να επιλέγουν όσες φωτογραφίες, εικόνες, προϊόντα κ.τ.λ. υπήρχαν στη δεξιά πλευρά των σελίδων ενός βιβλίου, ενώ το αντίθετο συνέβαινε με τους αριστερόχειρες.
Ο καθηγητής Casasanto αποκαλεί το φαινόμενο αυτό «υπόθεση της εξειδίκευσης του σώματος» (body-specifity hypothesis).
Ακόμη, αυτό που παρατήρησε ο ερευνητής ήταν ότι, όταν οι συμμετέχοντες αναγκάζονταν να χρησιμοποιήσουν το «αδύναμό» τους χέρι, αυτή η «ενσωματωμένη προκατάληψη» επηρέαζε τις επιλογές τους, με αποτέλεσμα οι δεξιόχειρες να δείχνουν προτίμηση στα προϊόντα και τις εικόνες που βρίσκονταν στην αριστερή πλευρά του βιβλίου.
Προκειμένου να εξετάσει αν αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικό που εμφάνιζαν μόνο οι ενήλικες, ο Casasanto έκανε ένα παρόμοιο πείραμα και με παιδιά, στο οποίο -όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail- διαπίστωσε ότι και τα παιδιά εμφάνιζαν την ίδια συμπεριφορά.