Σύμφωνα με έρευνα Σουηδών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, οι άνθρωποι που προσλαμβάνουν άφθονες ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών από τη διατροφή τους αποθηκεύουν περισσότερη μυϊκή μάζα και λιγότερο λίπος γύρω από τη μέση και τα ζωτικά όργανα συγκριτικά με όσους δείχνουν προτίμηση στα κορεσμένα λιπαρά. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Η μελέτη, η οποία ήταν η πρώτη που έγινε σε ανθρώπους, έδειξε ότι η ποιότητα των λιπαρών δεν επηρεάζει μόνο τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά σχετίζεται και με την κατανομή του λίπους στα σημεία του σώματος.
Στην έρευνα συμμετείχαν 39 ενήλικες άνδρες και γυναίκες, νεαρής ηλικίας, με φυσιολογικό βάρος, που επί 7 εβδομάδες έπρεπε να καταναλώνουν επιπλέον 750 θερμίδες ημερησίως. Ο στόχος των επιστημόνων ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να αναγκάσουν τους εθελοντές να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος κατά 3%. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες όφειλαν να λαμβάνουν τις επιπλέον θερμίδες από πηγές πολυακόρεστων λιπαρών (π.χ. ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς) και οι άλλοι μισοί από κορεσμένα λιπαρά (π.χ. βούτυρο, φοινικέλαιο, τυρί, γλυκά). Καθορίστηκε, ωστόσο, ότι η διατροφή και των δύο ομάδων θα περιελάμβανε ίδιες ποσότητες ζάχαρης, υδατανθράκων, λίπους και πρωτεϊνών και απλά θα διέφερε ως προς το είδος των λιπαρών.
Η αύξηση και η κατανομή του λίπους στο σώμα πριν και μετά την έρευνα μετρήθηκε με μαγνητικές, ενώ η γονιδιακή δραστηριότητα στην περιοχή της κοιλιάς ελέγχθηκε με τη βοήθεια ενός ειδικού γονιδιακού τσιπ, που παρέχει τη δυνατότητα της ταυτόχρονης παρατήρησης χιλιάδων γονιδίων.
Μετά το πέρας των 7 εβδομάδων και τα δύο γκρουπ είχαν πάρει το ίδιο βάρος, ωστόσο εκείνοι που είχαν καταναλώσει κορεσμένα λιπαρά είχαν αποθηκεύσει περισσότερο λίπος σε ολόκληρο το σώμα και ειδικά γύρω από το συκώτι και την κοιλιά, ενώ είχαν 3 φορές λιγότερη μυϊκή μάζα σε σχέση με την άλλη ομάδα.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή μας, καθώς μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και σακχαρώδη διαβήτη. «Το σπλαχνικό λίπος φαίνεται ότι προκαλεί διαταραχές στο μεταβολισμό. Τα ευρήματά μας μπορούν να αποδειχθούν σημαντικά για τους ανθρώπους που υποφέρουν από μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης», ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας Επιστημών, Ulf Riserus. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι: «…αν αποδειχθεί και σε άλλες μελέτες στο μέλλον ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά αυξάνουν τη μυϊκή μάζα, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και τους ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους η διατήρησή της είναι καίριας σημασίας».
Πηγή: vita.gr