Γίνεται να είναι κάτι όμορφο αν δε σφύζει από υγεία; Και το ανάποδο: κάτι που είναι υγειές είναι συνάμα κ όμορφο; Πώς συνδέονται αυτά;

Πόσο συχνά ακούμε τη φράση: «Δεν μου φαίνεσαι καλά»; Είναι κοινό μυστικό ότι η υγεία αντανακλά στο πρόσωπό μας και στο πώς φαινόμαστε! Ένας άρρωστος άνθρωπος δε φαίνεται καλά ενώ ένας υγιής δείχνει όμορφος και λαμπερός! Δε θα πρέπει λοιπόν να μας προκαλεί καμία έκπληξη ότι το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τα δόντια μας.

Χαμόγελο υγιές, με λευκά δόντια, απαλλαγμένα από χρωστικές και πέτρα, πλαισιωμένα από γερά ούλα, δεν μπορεί παρά να είναι όμορφο και γοητευτικό. Ίσως μικρές αισθητικές παρεμβάσεις όπως λεύκανση να είναι το κερασάκι στην τούρτα της ομορφιάς. Είναι το σημείο που η υγεία συναντάται και ενισχύεται από την αισθητική οδοντιατρική.

Πολύ συχνά όμως συναντώ ανθρώπους που αν και προσπαθούν με καλή στοματική υγιεινή να κερδίσουν τον αγώνα της υγείας και της ομορφιάς στο στόμα τους, τον χάνουν πανηγυρικά και με ρωτούν όλο παράπονο το γιατί.

Φταίει άραγε μόνο το γεγονός ότι δε βουρτσίζουν αρκετά ή αποτελεσματικά; Είναι τόσο καταστροφικό το ότι δε χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα τακτικά; Γιατί μερικές φορές νιώθουν πως ότι και αν κάνουν στα δόντια τους είναι χαμένη υπόθεση; Γιατί νιώθουν πως όσο συχνά και αν τα φροντίζουν είναι καταδικασμένοι να έχουν άσχημα δόντια; Γιατί να φοβούνται να πάνε στον οδοντίατρο μήπως βρει ένα ακόμα σφράγισμα; Γιατί να καταφεύγουν σε δικαιολογίες του τύπου «έχω κακή πάστα» δοντιών και να χαμογελούν με το χέρι τους μπροστά για να αποφύγουν την αμηχανία;

Σε αυτήν την κατηγορία δεν ανήκουν αυτοί που ήταν τυχεροί και γεννήθηκαν με ίσια δόντια ή είχαν το προνόμιο να κάνουν ορθοδοντική όταν ήταν νεότεροι. Τα οδοντιατρικά προβλήματα γίνονται έντονα όταν τα δόντια είναι στραβά και δεν έχουν σωστές επαφές μεταξύ τους. Τις περισσότερες φορές είναι πολύ δύσκολο να καθαρίσουμε σωστά τα σημεία αυτά. Τροφές μαζεύονται εκεί που με δυσκολία φτάνει η οδοντόβουρτσα και το οδοντιατρικό νήμα χρειάζεται πολύ υπομονή για να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία! Συχνό αποτέλεσμα; Ούλα πρησμένα και κόκκινα που ματώνουν και πολλές φορές πονούν, περιοχές που μαζεύουν αμέσως πλάκα και πέτρα, τερηδόνες που δύσκολα ανιχνεύονται και οδηγούν σε μεγάλα σφραγίσματα και απονευρώσεις.

Στις οπίσθιες περιοχές, συχνά όταν χρόνια λείπουν δόντια, αυτά που απομένουν μετακινούνται και μπορεί να γείρουν, δημιουργώντας κρυφά τρίγωνα που εγκλωβίζουν τροφές και μικρόβια ή διαταράσσοντας τη σωστή σύγκλειση.

Φτάνουμε δηλαδή στο κομβικό σημείο που η αισθητική οδοντιατρική συναντά και υπηρετεί την υγεία. Ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος, η οδοντιατρική επιστήμη έχει στο οπλοστάσιό της διάφορες ειδικότητες (ορθοδοντική ενηλίκων, περιοδοντολογία, προσθετική) για να φέρει τα «πράγματα στη θέση» τους.

Η αισθητική οδοντιατρική χρησιμοποιώντας τη γλυπτική των όψεων ρητίνης και πορσελάνης στις πρόσθιες περιοχές του στόματος , μπορεί να μειώσει ή και να εξαλείψει τα άσχημα κενά μεταξύ των δοντιών, να βελτιώσει σημαντικά τη σχέση μεταξύ των στραβών δοντιών και έτσι να βελτιώσει ριζικά όχι μόνο την εμφάνιση του χαμόγελου αλλά και την υγεία των ούλων. Στις οπίσθιες περιοχές, η αποκατάσταση τυχόν εκλιπόντων δοντιών και η αποκατάσταση των σωστών σημείων επαφής συνδυάζει την αισθητική και εξυπηρετεί την υγεία και τη λειτουργικότητα.

Φέρνοντας τα δόντια στις σωστές θέσεις και διαστάσεις τους, επαναφέρουμε την υγεία και την ομορφιά στο στόμα μας. Και ξέρουμε πια ότι η καλή στοματική υγιεινή και έλεγχος δε πέφτουν στο κενό αλλά θα μας θυμίζουν ότι όλα σε αυτή τη ζωή ανταμείβονται. Στην περίπτωση μας… με ένα υπέροχο χαμόγελο.

Γράφει στο newsbeast.gr η χειρουργός οδοντίατρος του Πανεπιστημίου Αθηνών Όλφη Ευστρατοπούλου

Info
Λεωφόρος Δημοκρατίας 10 Νέο Ψυχικό (Δείτε το χάρτη)
Τηλέφωνο: 210 6727310
www.thesmile.gr
Εmail: [email protected]