Έως τις 11 Μαΐου, όταν άρχισε σταδιακά η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη Γαλλία που είχαν εφαρμοστεί από τις 17 Μαρτίου, περίπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 4,4% του γαλλικού πληθυσμού είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, ένα ποσοστό πολύ μικρότερο από αυτό που απαιτείται για συλλογική ανοσία («αγέλης»), σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Γάλλων επιστημόνων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Σιμόν Κοσεμέζ του Ινστιτούτου Παστέρ του Παρισιού, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, εκτιμούν ότι στις δύο περιοχές της Γαλλίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την Covid-19, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει μολυνθεί αγγίζει το 10% (μαζί με τους ασυμπτωματικούς).
Επίσης θεωρούν ότι για να υπάρξει συλλογική ανοσία, το ποσοστό μόλυνσης του πληθυσμού πρέπει να φθάσει περίπου το 65%, δηλαδή δύο στους τρεις κατοίκους της χώρας. Το τωρινό χαμηλό επίπεδο ανοσίας, όπως αναφέρουν, είναι ανεπαρκές για να αποτρέψει ένα δεύτερο επιδημικό κύμα, γι’ αυτό προτείνουν τη διατήρηση αποτελεσματικών μέτρων ελέγχου και επιτήρησης.
Οι ερευνητές επίσης εκτιμούν ότι στη Γαλλία περίπου το 3,6% όσων μολύνθηκαν, χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομείο, ενώ το 0,7% πέθαναν. Το ποσοστό θνητότητας κυμαίνεται από 0,001% για τους κάτω των 20 ετών (ένας θάνατος ανά χίλιους ασθενείς με Covid-19) έως 10,1% (ένας θάνατος στους δέκα ασθενείς) για τους άνω των 80 ετών που μολύνθηκαν.
Ακόμη, εκτιμούν ότι η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων (lockdown) είχε ως αποτέλεσμα μια μείωση 77% στη μετάδοση του κορονοϊού στη χώρα, καθώς μείωσε το δείκτη R0 μετάδοσης του ιού από 2,90 σε 0,67.
Δείτε εδώ την επιστημονική δημοσίευση