Ώρα με την ώρα αυξάνονται οι νεκροί από τον κοροναϊό ενώ τα κρούσματα είναι δεκάδες χιλιάδες με την Κίνα να αντιμετωπίζει μία τεράστια κρίση.
Το χάος που επικρατεί στην Κίνα αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο σε δημοσίευμα του Bloomberg, που εξηγεί πως η επαρχία Χουμπέι απομονώθηκε για να περιοριστεί η επιδημία.
Αναλυτικότερα, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας και ειδικότερα στην πόλη Ουχάν ο κόσμος βρίσκεται πλέον σε απελπισία.
Πρόκειται για την επαρχία που είναι σε καραντίνα μιας και εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός. Την ίδια ώρα, εκεί έχει καταγραφεί το 97% των θανάτων από τον κοροναϊό και το 67% των ασθενών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κίνα φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να θυσιάσει μία επαρχία στην προσπάθεια να σταματήσει την εξάπλωση του κοροναϊού στην υπόλοιπη χώρα, αλλά και στον κόσμο.
Όπως γράφει το δημοσίευμα, τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά για την επαρχία της Κίνας. Η Χουμπέι που είναι γνωστή για τα εργοστάσια αυτοκινήτων και την πολυσύχναστη πρωτεύουσα Ουχάν – πληρώνει το τίμημα για τη φονική επιδημία, με το ποσοστό θνησιμότητας για τους ασθενείς με κοροναϊό να είναι 3,1%, έναντι 0,16% για την υπόλοιπη Κίνα.
Καθυστερήσεις και λάθη στην αντιμετώπιση
Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός δεν έλειψαν τα λάθη και οι παραλείψεις από τους τοπικούς αξιωματούχους με αποτέλεσμα να επιτρέψουν στον ιό να μεταδοθεί ευρύτερα σε ανυποψίαστους πολίτες.
Αν και οι γιατροί εντόπισαν για πρώτη φορά τον κοροναϊό που θεωρείται ότι μεταδόθηκε από ζώο σε άνθρωπο σε μια αγορά τροφίμων της Ουχάν – στις αρχές Δεκεμβρίου, και οι ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο παρουσιάστηκαν στις αρχές Ιανουαρίου, οι αρχές δεν σταμάτησαν αμέσως τη διεξαγωγή δημόσιων εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας.
Το αποτέλεσμα ήταν η κρίση με τον κοροναϊό να γίνει αισθητή τις ημέρες πριν την έναρξη των ετήσιων διακοπών της Πρωτοχρονιάς στην Κίνα στις 24 Ιανουαρίου, όταν τα κρούσματα πέρασαν τα σύνορα της Χουμπέι και εμφανίστηκαν και αλλού.
Έκρηξη οργής για τον θάνατο του γιατρού που είχε προειδοποιήσει πρώτος για τον κοροναϊό
Την ίδια ώρα, όσο αυξάνονται οι νεκροί και τα κρούσματα το κλίμα γίνεται χειρότερο. Οργή και θρήνο έχει προκαλέσει στην Κίνα ο θάνατος του κινέζου γιατρού που επιχείρησε να προειδοποιήσει τους συναδέλφους του για το ξέσπασμα, δέχθηκε επίσκεψη από την Αστυνομία, η οποία του ζήτησε να σταματήσει.
Ο Λι Ουενλιάνγκ «απεβίωσε στις 2:58 τα ξημερώματα της Παρασκευής, τοπική ώρα, (20:58 ώρα Ελλάδας) στις 7 Φεβρουαρίου», ανακοίνωσε χθες το κεντρικό νοσοκομείο της κινεζικής πόλης Ουχάν, επίκεντρο του νέου κοροναϊού.
Είχε προκληθεί σύγχυση γύρω από την κατάσταση της υγείας του 34χρονου Λι Ουενλιάνγκ, καθώς πολλά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν νωρίς το απόγευμα ότι ο Ουενλιάνγκ πέθανε, αποσύροντας αργότερα την είδηση, ή μεταδίδοντας με νεότερες αναρτήσεις τους ότι είναι ζωντανός και ότι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.΅
«Αυτός είναι ο θάνατος ενός ήρωα» γράφει ένας χρήστης. «Μην ξεχνάτε αυτόν τον θυμό. Δεν πρέπει να αφήσουμε να συμβεί ξανά αυτό», γράφει ένας άλλος, σύμφωνα με το BBC.