Όσο παχαίνουν οι άνθρωποι στη Γη, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, επειδή η παχυσαρκία συμβάλλει στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα της διασποράς, που αναδεικνύει ένα σχετικά παραγνωρισμένο παράγοντα μέχρι σήμερα.
Ο συνδυασμός της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού με το αυξανόμενο μέσο βάρος των κατοίκων της Γης δημιουργεί μια πρόσθετη δυσκολία, καθώς οι παχύσαρκοι άνθρωποι παράγουν με τον μεταβολισμό τους περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, από όσο οι άνθρωποι κανονικού βάρους.
Όλοι οι έμβιοι οργανισμοί που εξαρτώνται από το οξυγόνο, παράγουν διοξείδιο του άνθρακα ως αποτέλεσμα των μεταβολικών διαδικασιών τους, που είναι αναγκαίοι για τη διατήρηση της ζωής. Η συνολική παραγωγή διοξειδίου από όλα τα είδη του πλανήτη μας συνδέεται με το ρυθμό μεταβολισμού τους, το μέγεθος του σώματος τους και το μέγεθος του πληθυσμού κάθε είδους.
Η συντήρηση ενός σώματος μεγαλύτερου βάρους απαιτεί περισσότερη τροφή και υγρά, τα οποία θα πρέπει να παραχθούν και να μεταφερθούν στους καταναλωτές μέσα από διαδικασίες που όλες καίνε ορυκτά καύσιμα και εκπέμπουν «αέρια του θερμοκηπίου». Σύμφωνα με τη μελέτη, εκτιμάται ότι η παχυσαρκία συμβάλλει παγκοσμίως με πρόσθετες εκπομπές διοξειδίου της τάξης των 700 μεγατόνων κάθε χρόνο ή περίπου το 1,6% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών άνθρακα (αυτό ακριβώς είναι το «χοντρό» δαχτυλάκι της παχυσαρκίας στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Φαίδωνα Μάγκο, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Διατροφής, Άσκησης και Άθλησης του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, ειδικό στην έρευνα για την παχυσαρκία, έκαναν τη σχετική δημοσίευση με τίτλο «Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παχυσαρκίας» στο περιοδικό «Obesity» της Εταιρείας Παχυσαρκίας των ΗΠΑ. Τόνισαν ότι είναι κρίσιμο η νέα μελέτη να μην οδηγήσει σε περισσότερο στιγματισμό των υπέρβαρων, όμως πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η παχυσαρκία δεν επιδρά αρνητικά μόνο στην υγεία των ανθρώπων, αλλά και στο περιβάλλον.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι, πέρα από τις επωφελείς επιπτώσεις στη νοσηρότητα, στη θνησιμότητα και στις δαπάνες ιατρικής περίθαλψης, ο έλεγχος της παχυσαρκίας μπορεί να επιδράσει θετικά και στο περιβάλλον. Αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο για όλους όσους εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας», δήλωσε ο Φ. Μάγκος.
Παχύσαρκοι θεωρούνται οι άνθρωποι με δείκτη μάζας σώματος άνω του 30, ενώ κανονικό βάρος έχουν αυτοί με δείκτη κάτω του 25. Σε σχέση με έναν άνθρωπο κανονικού βάρους, σύμφωνα με την έρευνα, ένας παχύσαρκος παράγει 81 έξτρα κιλά διοξειδίου του άνθρακα ετησίως λόγω πιο έντονου μεταβολισμού, 593 έξτρα κιλά διοξειδίου λόγω μεγαλύτερης κατανάλωσης τροφίμων και ποτών, καθώς επίσης 476 πρόσθετα κιλά διοξειδίου λόγω αυξημένων οδικών και αεροπορικών μεταφορών. Συνολικά, η παχυσαρκία σχετίζεται με περίπου 20% περισσότερες εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» σε σχέση με το κανονικό βάρος.
«Η εναρμόνιση στοιχείων επιδημιολογίας, φυσιολογίας και περιβαλλοντικής επιστήμης δεν είναι εύκολη υπόθεση και τονίζουμε με έμφαση ότι οι εκτιμήσεις μας δεν είναι απολύτως ακριβείς, είναι όμως μάλλον αρκετά λογικές», διευκρίνισε ο Μάγκος.