Μια νέα μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης με τριπλάσιες πιθανότητες επιτυχίας της κύησης ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες.
Οι επιστήμονες από το Μάντσεστερ που δημιούργησαν τη νέα τεχνική, μπορούν με τη βοήθεια μιας νέας μεθόδου απεικόνισης να παρακολουθούν όλη τη διάρκεια της επώασης του εμβρύου και να εντοπίζουν τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες καθώς και ποια βρέφη δεν θα τις αναπτύξουν.
Η μέθοδος αυτή βασίζεται στη λήψη συνεχόμενων καρέ (το γνωστό time-lapse imaging), τα οποία οι επιστήμονες χρησιμοποιούν όταν τα έμβρυα βρίσκονται στην ειδική συσκευή επώασης και καταγράφουν την εξέλιξή τους με χιλιάδες φωτογραφίες που λαμβάνονται κάθε δέκα με είκοσι λεπτά. Έτσι, εντοπίζονται τα πιο υγιή, δηλαδή εκείνα που ανήκουν στην ομάδα χαμηλού κινδύνου εμφάνισης ανωμαλιών.
Οι ειδικοί κάνουν λόγω για επανάσταση στο χώρο των εξωσωματικών.
«Είναι ίσως η πιο συναρπαστική και σημαντική εξέλιξη που έχω δει στα 35 χρόνια που εργάζομαι στον συγκεκριμένο τομέα και μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά πολύτιμη για τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση» δηλώνει ο καθηγητής Simon Fishel, διευθύνων σύμβουλος της CARE Fertility Group, που πραγματοποίησε τη σχετική μελέτη στο Μάντσεστερ.
«Η τεχνολογία αυτή μπορεί να μας δείξει ποιο έμβρυο έχει τις περισσότερες πιθανότητες να ζήσει και θα παρουσιάσει μεγάλη αποτελεσματικότητα. Είναι σαν να έχουμε ένα έμβρυο στη μήτρα μαζί με μια κάμερα»
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο επιστημονικό περιοδικό Reproductive BioMedicine Online.