Η βρετανική κυβέρνηση υπόσχεται να απαγορεύσει το κάπνισμα έως το 2030, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση των αιτιών των προβλημάτων υγείας.
Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες ξοδεύουν το ένα πέμπτο της ζωής τους στην ενασχόληση με προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα οι γυναίκες ασχολούνται κατά μέσο όρο 19 χρόνια με ζητήματα υγείας και οι άντρες 16, σύμφωνα με το BBC.
Η πράσινη βίβλος προτείνει διάφορους τρόπους αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος, μερικοί από τους οποίους είναι:
- Όποιος καπνιστής μπαίνει σε νοσοκομείο θα υποχρεούται να φεύγει
- Υποστήριξη βουρτσίσματος δοντιών σε παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία
- Ανασκόπηση των ευρημάτων για τον ύπνο με σκοπό την παροχή ξεκάθαρης εθνικής οδηγίας για τις ημερήσιες συνιστώμενες ώρες ύπνου
- Ενθάρρυνση του «ενεργητικού παιχνιδιού» στους παιδικούς σταθμούς και της μετακίνησης με τα πόδια ή με το ποδήλατο
- Διπλασιασμός χρηματοδότησης προγραμμάτων πρόληψης διαβήτη που στοχεύει στην αλλαγή τρόπου ζωής στις ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
- Να αναγράφονται οι θερμίδες στον καφέ ξεκάθαρα πάνω στη συσκευασία
- Απαγόρευση διαφήμισης ανθυγιεινών σνακ (junk food) πριν τις εννιά το βράδυ
- Απαγόρευση πώλησης ενεργειακών ποτών σε παιδιά
Η δημοσίευση αυτής της πράσινης βίβλου έχει ήδη δεχθεί κριτική. Αμφισβητείται το πώς θα πραγματοποιηθούν όλα αυτά δεδομένου ότι η χρηματοδότηση των συνεδρίων για την προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής έχει διακοπεί., σύμφωνα με ΑΜΠΕ.
Ο Τζόναθαν Άσγουορθ, σκιώδης Υπουργός Υγείας, χαρακτήρισε την πράσινη βίβλο πολύ απογοητευτική. Καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι περιμένει από τη βιομηχανία να μειώσει την περιεκτικότητα ζάχαρης στο γάλα αντί να αυξήσει το φόρο ζάχαρης στα milkshakes.
Η κυβέρνηση κατηγορείται επίσης για μη δέσμευση της στην απαγόρευση του καπνίσματος, αφού δεν επέβαλε εισφορές στην καπνοβιομηχανία.