Από γορίλα και όχι χιμπατζή φαίνεται πως «πέρασε» στους ανθρώπους η θανατηφόρα νόσος της ελονοσίας που πλήττει τον εγκέφαλο, λένε τώρα οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αφρική, υπό την Μπεατρίς Χαν του Τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», το στέλεχος του παρασίτου της ελονοσίας (Plasmodium falciparum), που είναι το πιο κοινό στους ανθρώπους, είναι σχεδόν ταυτόσημο με αυτό που μολύνει τους γορίλες της Δυτικής Αφρικής, αλλά πολύ διαφορετικό με το στέλεχος του παρασίτου που μολύνει τους άλλους πιθήκους (χιμπατζήδες, μπονόμπο κ.α.).
Πρόσφατα μια άλλη μελέτη αμερικανών ερευνητών, υπό τον επιφανή βιολόγο Φρανσίσκο Αγιάλα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ελονοσία μεταδόθηκε από τους χιμπατζήδες στους ανθρώπους, όταν ακόμα άνθρωποι και χιμπατζήδες είχαν ένα κοινό πρόγονο πριν περίπου 6 εκατ. χρόνια. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι και το παράσιτο της ελονοσίας δεν εξελίχτηκαν μαζί.
Το παράσιτο δεν είναι ανάγκη να μεταδόθηκε από τον γορίλα στον άνθρωπο μέσω ενός κουνουπιού, αλλά ενδέχεται ο πρώτος άνθρωπος να μολύνθηκε όταν έφαγε κρέας από γορίλα.