Οι πάσχοντες από μυωπική εκφύλιση, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, τραύματα κ.λπ. αντιμετωπίζουν πρόβλημα για να εκτελέσουν συνηθισμένες εργασίες, διότι η όρασή τους δεν βελτιώνεται με κανονικά γυαλιά, φάρμακα, ή χειρουργεία.
Χρειάζονται βοήθεια για να μάθουν πως να χρησιμοποιήσουν την όραση που τους απομένει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να παραμείνουν ανεξάρτητοι.
Μεγεθυντικοί φακοί, τηλεοράσεις κλειστού κυκλώματος (CCTV) και ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι τα πιο διαδεδομένα οπτικά βοηθήματα μεγεθύνοντας τα κείμενα έως και 85 φορές το αρχικό τους μέγεθος. Είναι όμως ακριβά και ογκώδη, καθιστώντας τα μη φιλικά στην καθημερινή τους χρήση.
Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και ειδικά στον τομέα των ηλεκτρονικών, ήρθαν στο προσκήνιο ταμπλέτες, ηλεκτρονικά βιβλία, έξυπνα κινητά τηλέφωνα για να συμπληρώσουν τα παραδοσιακά οπτικά βοηθήματα. Πολλοί ασθενείς με χαμηλή όραση έχουν ήδη στην κατοχή τους μια τέτοια συσκευή.
Αυτές προσφέρουν:
Μεγέθυνση: Μεγεθύνουν το κείμενο, και συγχρόνως αυξάνουν την αντίθεση του κειμένου.
Χρωματικά φίλτρα: Ενσωματώνουν πχ κίτρινο φίλτρο αυξάνοντας έτσι την διακριτική ικανότητα.
Oπισθοφωτισμός: Διαθέτουν φωτισμό που προέρχεται από το κείμενο του ηλεκτρονικού βιβλίου.
Εξωτερικός φωτισμός: Χρησιμοποιούν την δυνατότητα φωτογράφισης και τον ενσωματωμένο φωτισμό για να προβάλλουν πιο καθαρά ένα αντικείμενο στην οθόνη τους.
Φωνητικές δυνατότητες: Έχουν περισσότερες την δυνατότητα φωνητικής αναγνώρισης επιτρέποντας έτσι στους κατόχους να αποστέλλουν μηνύματα και email.
Πλοήγηση: Με την φωνητική πλοήγηση μπορούν να καθοδηγούν τον χρήστη στον προορισμό του.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες για τα άτομα με χαμηλή όραση, οι μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα αυτόν αναμένονται συναρπαστικές.
Πηγή: iator.gr