Ακόμα και στο μισό μπορεί να περιορίσει το ρυθμό συρρίκνωσης του εγκεφάλου η καθημερινή λήψη μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης Β από ηλικιωμένους που εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα Αλτσχάιμερ.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα του είδους της διεθνώς.

Μελετώντας 168 ηλικιωμένους εθελοντές, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η βιταμίνη Β μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ανακάλυψη μίας μεθόδου καθυστέρησης του Αλτσχάιμερ. Τόνισαν ωστόσο ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα προτού οι γιατροί συστήσουν τα συμπληρώματα βιταμίνης Β ως ασφαλή θεραπεία κατά των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η συγκεκριμένη νόσος.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις ηλικιωμένων με ήπια συμπτώματα απώλειας μνήμης και γλωσσικών δυσκολιών. Οι μισοί έπαιρναν κάθε μέρα βιταμίνη Β ενώ οι άλλοι μισοί ένα χάπι placebo.

Όταν μετρήθηκαν με τομογραφίες οι εγκέφαλοι των ατόμων που συμμετείχαν στο πείραμα, διαπιστώθηκε πως στην ομάδα που έπαιρνε βιταμίνη Β η συρρίκνωση του εγκεφάλου είχε μειωθεί κατά 30% ή και πάνω από 50% σε μερικές περιπτώσεις. Όσοι είχαν πάρει το χάπι placebo εμφάνισαν μέση ετήσια εγκεφαλική συρρίκνωση 1,08%, ενώ όσοι είχαν πάρει τη βιταμίνη Β 0,76%.

Οι βιταμίνες Β υπάρχουν με φυσική μορφή σε πολλές τροφές, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα λαχανικά.