Μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα που εστιάζει στο πώς τα παιδιά μπορούν να προστατευτούν από ιώσεις, λοιμώξεις και μικρόβια δημοσίευσε τη Δευτέρα το περιοδικό Pediatrics.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία και κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα παιδιά που χρησιμοποιούν αντισηπτικό για να πλύνουν τα χέρια τους αντί για σαπούνι και νερό απουσιάζουν λιγότερες μέρες από το σχολείο, ενώ έχουν μειωμένες πιθανότητες να προσβληθούν από αναπνευστικές λοιμώξεις και να τους χορηγηθούν αντιβιοτικά.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν 911 παιδιά ηλικίας έως 3 χρόνων σε 24 κέντρα ημερήσιας φροντίδας στην Αλμερία.
Χώρισαν τα παιδιά, τις οικογένειές τους και τα ημερήσια κέντρα που επισκέπτονται σε τρία γκρουπ. Ένα γκρουπ χρησιμοποιούσε αντισηπτικό για να καθαρίζει τα χέρια του και ένα έπλενε τα χέρια του με σαπούνι και νερό. Και στις δύο περιπτώσεις τηρήθηκαν αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής. Το τρίτο γκρουπ, ήταν το γκρουπ ελέγχου και ακολουθούσε τη συνηθισμένη ρουτίνα του όσον αφορά στο πλύσιμο χεριών.
Πριν την έναρξη της έρευνας και οι τρεις ομάδες παρακολούθησαν σεμινάριο υγιεινής.
Υπήρξαν κάποιες επιπλέον συνεδρίες για τις δύο ομάδες που θα χρησιμοποιούσαν αντισηπτικό και νερό με σαπούνι, σχετικά με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και τους πυρετούς, ενώ έλαβαν και πρωτόκολλα υγιεινής που προέβλεπαν μεταξύ άλλων το πλύσιμο χεριών πριν και μετά το μεσημεριανό, κατά την άφιξη στο σπίτι και μετά από βήξιμο, φτέρνισμα, φύσημα μύτης.
Κατά τη διάρκεια της 8μηνης έρευνας, οι 911 μαθητές παρουσίασαν 5.211 λοιμώξεις του αναπνευστικού που τους έκαναν να χάσουν 5.186 ημέρες στον παιδικό σταθμό. Το γκρουπ που χρησιμοποιούσε αντισηπτικό έχασε το 3,25% των ημερών στο σχολείο, ενώ εκείνο που έπλενε τα χέρια με σαπούνι και νερό το 3,9%. Το τρίτο γκρουπ που ακολουθούσε τη συνηθισμένη ρουτίνα του έχασε το 4,2% των ημερών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το γκρουπ που χρησιμοποιούσε σαπούνι και νερό για να πλύνει τα χέρια του αντιμετώπιζε 21% υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθεί από κάποια ίωση του αναπνευστικού -ρινική καταρροή, συμφόρηση, βήχα και πονόλαιμο- και 31% υψηλότερο κίνδυνο να χρειαστεί να κάνουν χρήση αντιβιοτικών από το γκρουπ που χρησιμοποιούσε αντισηπτικό.
Διαπιστώθηκε επίσης 23% μείωση των λοιμώξεων αναπνευστικού στους μαθητές που χρησιμοποιούσαν αντισηπτικό σε σχέση με εκείνους του γκρουπ ελέγχου.
Η Janet Haas, επικεφαλής επιδημιολογίας του νοσοκομείου Lenox Hill της Νέας Υόρκης, τόνισε πως είναι σημαντικό που χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα.
«Το πλύσιμο των χεριών είναι ένας τρόπος πρόληψης των λοιμώξεων, δεν είναι κάτι νέο. Γνωρίζουμε πολλά για το γεγονός ότι αποδίδει. Τώρα δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή όχι απλά στο πλύσιμο των χεριών, αλλά στο πως πλένετε τα χέρια σας».
Σύμφωνα με τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων στις ΗΠΑ το σωστό πλύσιμο των χεριών πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, βρέχοντας πρώτα τα χέρια με τρεχούμενο νερό και εν συνεχεία απλώνοντας το σαπούνι. Η σαπουνάδα θα πρέπει να καλύψει όλη την επιφάνεια του χεριού, το πάνω και το κάτω μέρος, να πάει ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια. Θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας πριν από κάθε γεύμα, μετά το φύσημα της μύτης, το φτέρνισμα και το βήξιμο.
Το αντισηπτικό χεριών, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να εφαρμόζεται το προϊόν στο ένα χέρι και να εφαρμόζεται στη συνέχεια σε κάθε σημείο των χεριών μέχρι αυτά να στεγνώσουν. Χρειάζεται όμως προσοχή καθώς όπως τονίζουν τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων στις ΗΠΑ «τα αντισηπτικά χεριών δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά όταν τα χέρια είναι εμφανώς βρώμικα ή λιπαρά».
Παρότι η έρευνα διεξήχθη επί ισπανικού εδάφους, η Janet Haas πιστεύει πως τα ευρήματά της βρίσκουν εφαρμογή και αλλού, καθώς οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα όσον αφορά στην εξάπλωση μικροβίων.