Το κυριότερο κίνητρο για τα περισσότερα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος είναι η βελτίωση της εμφάνισης. Υπάρχουν, όμως εξίσου και ακόμη πιο σημαντικά οφέλη που επέρχονται με την σωστή διατροφή και συχνή άσκηση.
Η διαχείριση του σωματικού βάρους μέσω της μείωσης του υποδόριου λίπους παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση καλής υγείας, και δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες ιατρικές έρευνες που έγιναν επί του θέματος έδειξαν ότι η παχυσαρκία είναι ένας σοβαρός παράγοντας κινδύνου για την υγεία και μακροζωία. Ο γενικός ορισμός της παχυσαρκίας είναι το ποσοστό λίπους πάνω από 25% για τους άνδρες, και πάνω από 32% για τις γυναίκες.
Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με σοβαρές παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος, καρκίνος, διαβήτης. Σε αναπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, 3 στους 4 θανάτους οφείλονται σε καρδιοπάθειες ή καρκίνο και σύμφωνα με έρευνες, 80% από αυτούς τους θανάτους συνδέονται με κακές συνήθειες, συμπεριλαμβανόμενου και της καθιστικής ζωής. Για παράδειγμα τα άτομα που είναι παχύσαρκα χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για την αναπνοή διότι η καρδία πρέπει να καταβάλει περισσότερη προσπάθεια για να στείλει το αίμα στους πνεύμονες και το περιττό λίπος στο σώμα. Αυτή η αυξημένη προσπάθεια μπορεί να προκαλέσει μεγαλοκαρδία (αυξημένο μέγεθος της καρδίας) και κατ’ επέκταση να προκαλέσει υπέρταση και αρρυθμίες.
Άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία συνήθως έχουν ψηλούς δείκτες χοληστερόλης, πράγμα που τους καθιστά υποψήφιους για αρτηριοσκλήρυνση (στένωση αρτηριών λόγω αποθεμάτων αθηροσκληρωτικής πλάκας). Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί όταν τα αγγεία στενέψουν σε μεγάλο βαθμό ή αποφρακτούν τελείως τότε ζωτικά όργανα όπως ο εγκέφαλος, η καρδία, ή τα νεφρά στερούνται αιμάτωσης. Ταυτόχρονα, η στένωση των αρτηριών αναγκάζει την καρδία να συσπάτε με μεγαλύτερη ισχύ και να ανεβάζει την πίεση. Η υπέρταση προβάλλει αρκετούς κινδύνους για έμφραγμα, νεφροπάθεια, εγκεφαλικό. Γύρω στο 25% των καρδιαγγειακών προβλημάτων σχετίζονται με την παχυσαρκία. Αρκετές κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει τον σύνδεσμο παχυσαρκίας με τον καρκίνο. Το λίπος φαίνεται να είναι αποθηκευτικός χώρος για καρκινογόνες ουσίες σε άνδρες και γυναίκες. Στις γυναίκες, το περιττό λίπος έχει συνδεθεί με ψηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού και της μήτρας, και στους άνδρες με καρκίνο του παχιού εντέρου και προστάτη.
Επίσης, το λίπος έχει μια λεπτή σχέση με το σάκχαρο και την ορμόνη ινσουλίνη. Περιττό σάκχαρο στο αίμα αποθηκεύεται στο συκώτι και άλλα όργανα και όταν αυτά τα όργανα «γεμίσουν», τότε το περιττό σάκχαρο μετατρέπεται σε λίπος. Όταν τα λιποκύτταρα «γεμίσουν» και αυτά με περιττό σάκχαρο, τότε τείνουν να αφαιρούν λιγότερο σάκχαρο από το αίμα και σε μερικές περιπτώσεις αναγκάζεται το πάνκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη για την μείωση του σακχάρου στο αίμα. Τότε, το σύστημα υπερφορτώνεται και προκαλείται ο διαβήτης. Ο διαβήτης, με την σειρά του, σχετίζεται με καρδιοπάθειες, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση, ακρωτηριασμό, οστεοαρθρίτιδα, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, εγκεφαλικά επεισόδια.
Μείωση υποδόριου λίπους = Μείωση παραγόντων κινδύνου
Στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh έγινε έρευνα 159 άτομα με σκοπό να ερευνήσουν κατά πόσο η μείωση του λίπους στο σώμα βοηθά στην μείωση ασθενειών. Τα άτομα αυτά ήταν ηλικίας κάτω των 45 ετών και είχαν 14-32 kg περιττό βάρος. Όλα τα άτομα μπήκαν σε πρόγραμμα άσκησης και υγιεινής διατροφής, αλλά όσοι κατάφεραν να χάσουν 10-15% από το βάρος τους και να το διατηρήσουν για 18 μήνες, είχαν βελτίωση στους δείκτες HDL (καλή χοληστερόλη) και τριγλυκερίδια, στην αναλογία περιμέτρου μέσης και περιφέρειας, και στην πίεση. Σύμφωνα δε με το ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, η μείωση του υποδόριου λίπούς είναι πιο αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση καρδιοπαθειών από την φαρμακευτική αγωγή.
Άτομα με κληρονομικότητα για καρδιοπάθειες, μπορούν να καθυστερήσουν ή να σταματήσουν την πορεία τους προς την πάθηση όταν δραστηριοποιηθούν και ξεκινήσουν να γυμνάζονται τακτικά. Τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικά όταν η άσκηση συνοδεύεται από υγιεινή διατροφή και διαχείριση του άγχους, σύμφωνα με τον διάσημο καρδιολόγο Dr. Dean Ornish. Ο λόγος που παρατηρείται η ραγδαία αύξηση βάρους και λίπους σε πολλούς ενήλικες είναι πολύπτυχος: Μετά την ηλικία των 25-30 ετών ο μεταβολισμός έχει μια πτωτική τάση, πράγμα που όταν συνδυαστεί με την καθιστική ζωή και την απώλεια 1kg μυϊκής μάζας κάθε δυο χρόνια, μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να καίει λίπος και αυξάνει τις πιθανότητες για τραυματισμό.
Η λύση βρίσκεται στην άσκηση και υγιεινή διατροφή
Η μείωση του βάρους/λίπους και η δραστηριοποίηση και υγιεινή διατροφή, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υγείας σε 90% των παχύσαρκων ατόμων. Άτομα που η φυσική τους κατάσταση βρίσκεται σε καλά επίπεδα έχουν 8 φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθειες.
Χρειάζεται, όμως μακροχρόνια προσπάθεια και επιμονή. Το πιο δύσκολο εμπόδιο είναι να παρθεί η απόφαση για αλλαγές στις διάφορες συνήθειες. Μπορεί η όλη προσπάθεια να φαίνεται βουνό στην αρχή αλλά σημασία έχει να γίνει βίωμα η άσκηση και η υγιεινή ζωή.
Πηγή: iator.gr