Τη  μόλυνση από την ηπατίτιδα Ε φαίνεται πως προλαμβάνει ένα πειραματικό εμβόλιο που αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε στην Κίνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έγκριτη ιατρική επιθεώρηση The Lancet, το εμβόλιο, με την προσωρινή ονομασία HEV 239, δημιουργήθηκε από την κινεζική εταιρεία Xiamen Innovax Biotech και περιέχει μια πρωτεΐνη του ιού που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παράγει αντισώματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την σχετική δημοσίευση, στην τρίτη και τελική φάση των κλινικών δοκιμών συμμετείχαν περίπου 97.400 άτομα, από τα οποία τα μισά έλαβαν τρεις δόσεις του εμβολίου σε διάστημα έξι μηνών, ενώ στους υπόλοιπους δόθηκε ψευδοφάρμακο. Ένα χρόνο μετά την τελευταία ένεση είχαν καταγραφεί συνολικά 15 κρούσματα στην ομάδα ελέγχου, αλλά κανένα κρούσμα μεταξύ των εθελοντών που είχαν λάβει το πραγματικό εμβόλιο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμα και δύο μόνο δόσεις, σε διάστημα ενός μήνα, θα ήταν αρκετές για την προστασία τουριστών που πρόκειται να ταξιδέψουν σε περιοχές με κρούσματα.