Ερευνητές του King’s College London και του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη νέων θεραπειών κατά της γήρανσης.
Οι ερευνητές μελετώντας το DNA 172 διδύμων ηλικίας 22 έως 80 ετών εντόπισαν μια ομάδα γονιδίων της «γήρανσης», τα οποία ενεργοποιούνται ή «σιωπούν» μέσω φυσικών μηχανισμών – που αποκαλούνται επιγενετικοί παράγοντες – και επηρεάζουν τον ρυθμό της γήρανσης, πιθανώς και της μακροζωίας.
Με σκοπό να εντοπίσουν τις επιγενετικές αλλαγές που σχετίζονται με την χρονολογική τους ηλικία, οι ερευνητές βρήκαν 490 σχετιζόμενες με την ηλικία αλλαγές στο DNA των διδύμων. Στη συνέχεια, επανέλαβαν τη μελέτη του σε 44 νεότερους διδύμους ηλικίας 22 έως 61 ετών και διαπίστωσαν ότι πολλές από αυτές τις 490 αλλαγές είναι παρούσες στο DNA από τη νεαρή ηλικία.
Η καθηγήτρια Jordana Bell δήλωσε: «Εντοπίσαμε πολλές σχετιζόμενες με την ηλικία επιγενετικές αλλαγές, αλλά τέσσερις από αυτές φαίνεται ότι επηρεάζουν τον ρυθμό της φυσιολογικής γήρανσης και της πιθανής μακροζωίας και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ευρήματα ως πιθανούς δείκτες της γήρανσης».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Genetics, μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών της γήρανσης και των σχετιζόμενων με την ηλικία νόσων.
Τέλος, οι μελλοντικές έρευνες θα εξετάσουν με ποιο τρόπο οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αυτές τις επιγενετικές αλλαγές.