Παρά την απαγόρευση του, οι χρήστες του δηλώνουν το ίδιο φανατικοί με τους συμβατικούς καπνιστές και δεν αποχωρίζονται το ηλεκτρονικό τους τσιγάρο.
Αν και σε παγκόσμιο επίπεδο η χρήση του ξεκίνησε από το 2006 και στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα του 2008, τον τελευταίο χρόνο άρχισε να διαδίδεται ραγδαία, με τον αριθμό των χρηστών να αυξάνεται καθημερινά. Από πολλούς θεωρείται ως ο μελλοντικός τρόπος καπνίσματος, καθώς προβάλλεται ως «ένας υγιεινός» τρόπος απαλλαγής από το κλασικό τσιγάρο.
Ωστόσο, οι απόψεις για το αν και κατά πόσο αυτό ισχύει διαφέρουν, καθώς υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι είναι αντίθετοι στη χρήση του, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες, που να «αθωώνουν» τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει κάποιες απόπειρες προσέγγισης και διευκρίνισης του θέματος, οι οποίες περιορίζονται στη μελέτη των άμεσων συνεπειών του «ηλεκτρονικού καπνίσματος» στον ανθρώπινο οργανισμό και όχι στο τι μπορεί να προκαλέσει αυτό, μακροπρόθεσμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΦ, αρχές Δεκεμβρίου, απαγόρευσε την χρήση του, επισημαίνοντας ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν είναι χωρίς άδεια και άρα παράνομα.
Λίγες ημέρες αργότερα το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έρευνας για το αν και κατά πόσο το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι επιβλαβές για την υγεία των χρηστών.
«Αυτό που προέκυψε από την έρευνα μας είναι ότι με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκαλείται απόφραξη των αναπνευστικών αεραγωγών, δηλαδή των πνευμόνων, όμως σαφώς μικρότερης κλίμακας σε σχέση με το κοινό τσιγάρο, σε ένα ποσοστό της τάξης του 30%, όχι τόσο λόγο της νικοτίνης, αλλά άλλων ουσιών που εμπεριέχονται. Να επαναλάβω ότι μιλάμε για τις άμεσες συνέπειες και όχι τις μακροπρόθεσμες οι οποίες ακόμα είναι προς διερεύνηση», τόνισε ο Α. Φλουρής, ο υπεύθυνος της επιστημονικής έρευνας.
Πηγή: ygeianews.gr