Ο καθένας μαυρίζει διαφορετικά, λόγω του ρυθμού παραγωγής μελανίνης στο δέρμα τους. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι κάποια μέρη του σώματός σας μαυρίζουν πιο γρήγορα από άλλα. Τι συμβαίνει;
Αν πάντα καίγεστε σε ένα μέρος του σώματος (π.χ. ώμοι, πρόσωπο)
Αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι έχετε υποστεί βαρύ έγκαυμα στο παρελθόν σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, που πλέον είναι πιο ευαίσθητα. Είναι σημαντικό να προστατεύετε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές με προϊόντα με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 30+).
Αν κοκκινίζετε και μετά ξαναγίνεστε άσπροι
Αυτό σημαίνει ότι έχετε δέρμα τύπου Ι (ίσως με κόκκινα μαλλιά και πολύ ανοιχτό τόνο δέρματος) και δεν μαυρίζετε ποτέ. Υπάρχουν δύο τύποι μελανίνης στο δέρμα σας: η μία είναι κόκκινη/κίτρινη και η άλλη καφέ/μαύρη – όλοι έχουμε διαφορετικό μείγμα. Για παράδειγμα, στο δέρμα τύπου Ι η μελανίνη είναι εξολοκλήρου ή κατά το μεγαλύτερο ποσοστό κόκκινη/κίτρινη. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, καλύτερα να αποφεύγετε τον ήλιο.
Αν κάποια μέρη του σώματός σας μαυρίζουν εύκολα, ενώ άλλα δεν μαυρίζουν ποτέ
Αυτό οφείλεται λιγότερο στον τύπο δέρματος και περισσότερο στη γωνία έκθεσης. Για παράδειγμα, η μύτη σας προεξέχει και άρα θα μαυρίσει πιο γρήγορα από το λαιμό σας. Αυτό το μοτίβο συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας, καθώς το δέρμα μαυρίζει πιο γρήγορα εκεί που έχει μαυρίσει στο παρελθόν.
Αν το μαύρισμά σας είναι ανομοιόμορφο
Αν είστε γυναίκα μήπως είστε έγκυος; Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη μελανίνη στο δέρμα σας. Ίσως παρατηρήσετε ότι μαυρίζετε πιο γρήγορα, αλλά το χρώμα μπορεί να εμφανίζει «μπαλώματα» λόγω του ανομοιόμορφου χρωματισμού. Οι έγκυες και οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά μπορεί να υποφέρουν επίσης από χλόασμα, μια πάθηση που προκαλεί μικρές ανομοιόμορφες καφέ κηλίδες στο πρόσωπο.
Αν εμφανίζετε φακίδες που εξαφανίζονται όταν φεύγει το μαύρισμα
Είναι πολύ φυσικό για τις φακίδες, που δεν είναι τόσο ορατές το χειμώνα, να σκουραίνουν κατά την έκθεση στον ήλιο και μετά να «σβήνουν» όταν δεν εκτίθεστε πλέον. Να είστε προσεκτικές σε όσες παραμένουν σκούρες ή αλλάζουν σχήμα.
Ποια είναι τα ηλιακά εγκαύματα
1ου βαθμού: Χαρακτηρίζεται από ένα ρόδινο χρώμα που δημιουργείται την ημέρα της έκθεσης στον ήλιο και εξαφανίζεται 2-3 ημέρες αργότερα, χωρίς απολέπιση.
2ου βαθμού: Το χρώμα του δέρματος γίνεται έντονο κόκκινο 2 με 12 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο. Το δέρμα καίει και είναι υπερευαίσθητο. Το έγκαυμα αυτό εξαφανίζεται σε 3 ημέρες με μια ελαφριά απολέπιση και ένα παροδικό μαύρισμα.
3ου βαθμού: Το χρώμα του δέρματος γίνεται κόκκινο-βιολετί 2 με 6 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο. Το δέρμα πρήζεται, πονάει και ξεφλουδίζει γρήγορα. Επανέρχεται στη φυσιολογική του κατάσταση μετά από 4 με 5 ημέρες. Το έγκαυμα αυτό καταστρέφει τα κύτταρα της βασικής στιβάδας της επιδερμίδας και τα μελανοκύτταρα.
4ου βαθμού: Ισοδυναμεί με επιφανειακό κάψιμο 2ου βαθμού και μπορεί να συμβεί σε ένα πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα που εκτίθεται για πολλές ώρες στον ήλιο χωρίς προστασία. Το δέρμα είναι κατακόκκινο με φουσκάλες γεμάτες υγρό. Η θερμοκρασία του δέρματος αγγίζει τους 40°C. Ίλιγγος, κεφαλαλγία ναυτία επιβάλλουν την επείγουσα προσαγωγή σε νοσοκομείο.
Πηγή: omorfamistika.gr