Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η πολύωρη ηλιοθεραπεία και το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες στο δέρμα και να μας κάνει να δείχνουμε μεγαλύτεροι απ’ ό,τι είμαστε πραγματικά.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες καθημερινές δραστηριότητες που μας «γερνούν». Σύμφωνα με το διευθυντή του κέντρου που ασχολείται με τη διαδικασία της γήρανση του UCLA, δρ. Gary Small, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που κάνουν το ρολόι του χρόνου να χτυπά γρηγορότερα απ’ όσο νομίζουμε.

Η υπερφαγία

Η υπερβολική κατανάλωση τροφής είναι σχεδόν σίγουρο ότι οδηγεί σε παχυσαρκία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και άλλων ασθενειών.

Το να βλέπουμε τηλεόραση
Οι καθιστικές «δραστηριότητες», όπως το να παρακολουθούμε με τις ώρες τηλεόραση καθισμένοι στον αναπαυτικό καναπέ μας ή το να καθόμαστε πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή, μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Η άσκηση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που μπορεί να μας προσθέσει χρόνια ζωής μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, ενώ ελαττώνει και τα επίπεδα στρες που είναι καταστροφικό για την καλή υγεία του οργανισμού μας.

Τρέξιμο
Παρόλο που 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων στην ενήλικη ζωή, ορισμένα είδη άσκησης επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Για παράδειγμα, το τρέξιμο καταπονεί τις αρθρώσεις ενώ υπάρχει και κίνδυνος για κατάγματα.

Η απομόνωση
Η αποφυγή των κοινωνικών συναναστροφών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα μακροζωίας και την ποιότητα ζωής. Σύμφωνα με μια έρευνα του Χάρβαρντ η κοινωνικοποίηση αυξάνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία και μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας.