Μπορεί να βρισκόμαστε στο 2024 και η Ιατρική να έχει αποδείξει ότι σώζει ζωές, εντούτοις, ορισμένοι αγνοούν ή υποβαθμίζουν το εμβόλιο κατά της πνευμονίας, εικάζοντας ότι κάποιο κοινό φάρμακο θα κάνει αντίστοιχη δουλειά.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου και έδωσε οδηγίες εμβολιασμού στους ενηλίκους, τονίζοντας τον ρόλο του εμβολίου για την καταπολέμηση της πνευμονίας.

Ο Πέτρος Μπακάκος, γενικός γραμματέας της ΕΠΕ, καθηγητής Πνευμονολογίας, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, τόνισε ότι η πνευμονία είναι η συνηθέστερη λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού και σημαντική αιτία θανάτου στις ακραίες ηλικίες – παιδιά και ενήλικες>65 ετών.

Τα κυριότερα παθογόνα της είναι βακτήρια (όπως ο πνευμονιόκοκκος που είναι και το συχνότερο αίτιο βακτηριακής πνευμονίας), ιοί (όπως της γρίπης, της COVID-19 και ο RSV) και πιο σπάνια μύκητες.

Εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης

«Δυστυχώς, τα τελευταία 40 χρόνια δεν έχει επιτευχθεί μείωση στη θνητότητα από την πνευμονία και γι’ αυτό είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι η πρόληψη είναι βασικό μέτρο για τη μείωση των επιπτώσεων της νόσου» δήλωσε ο κ. Μπακάκος.

«Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι έχουμε πλέον ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στη φαρέτρα μας για να προστατέψουμε τους ενηλίκους από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας παραμένει χαμηλά» δήλωσε η Παρασκευή Κατσαούνου, μέλος Δ.Σ. της ΕΠΕ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.

Αυτό καταδεικνύεται και από τα προκαταρκτικά δεδομένα επιδημιολογικής μελέτης ΕΓΝΑΤΙΑ (2017-2023), που πραγματοποιήθηκε σε 3.097 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με ακτινογραφικά επιβεβαιωμένη Πνευμονία της Κοινότητας, σύμφωνα με τα οποία μόνο το 27% των συμμετεχόντων ηλικίας ≥65 ετών ήταν εμβολιασμένο έναντι του πνευμονιόκοκκου.

Ο πνευμονιόκοκκος ανιχνεύθηκε στο 7,4% των ασθενών. Σε σχέση με τη μη πνευμονιοκοκκική πνευμονία, οι ασθενείς με πνευμονιοκοκκική πνευμονία κοινότητας ανέφεραν σε μεγαλύτερο ποσοστό ιστορικό καπνίσματος, προηγούμενο επεισόδιο πνευμονίας και έκθεση σε παιδιά <5 ετών, μικρότερη πρόσφατη χρήση αντιβιοτικών. Επίσης, είχαν βαρύτερη κλινική εικόνα κατά την εισαγωγή τους (αναπνευστική ανεπάρκεια, επιπλεγμένη παραπνευμονική συλλογή/εμπύημα) και είχαν υψηλότερη θνητότητα, τόσο εντός νοσοκομείου όσο και τις επόμενες 30 ημέρες.

Αντίστοιχη εικόνα φαίνεται και από τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που δείχνουν ότι μόνο μια μειονότητα (36%) των ασθενών που χρήζουν εμβολιασμού έναντι του πνευμονιόκοκκου ήταν εμβολιασμένη.

Εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης

Είναι σημαντικό, τόνισαν οι ειδικοί, να γίνει κοινή και αδιαμφισβήτητη πεποίθηση ότι τα προτεινόμενα εμβόλια από την ΕΠΕ αποτελούν εξαιρετικό τρόπο τόσο για την αποφυγή νοσηρότητας, θνητότητας, οικονομικής και υγειονομικής επιβάρυνσης, όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και την απώλεια ωρών εργασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους καπνιστές, τονίζοντας ότι είναι ευπαθείς στις λοιμώξεις ακόμη και αν δεν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, γεγονός που πρέπει να αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τη διακοπή του καπνίσματος. Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι στην Ελλάδα του 2024, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, εξακολουθούμε να έχουμε 38% χρήστες καπνικών προϊόντων, ανέφερε η κ. Κατσαούνου.