Όλοι οι γονείς περιμένουν με αγωνία και ενθουσιασμό τον ερχομό του παιδιού τους. Τις περισσότερες όμως φορές δε συμβαίνει το ίδιο και με το μεγαλύτερο αδελφάκι και ο ερχομός του νεογέννητου φέρνει αρκετά προβλήματα. Γι αυτό είναι καλά να προετοιμάσετε το παιδί σας για τον ερχομό του νέου παιδιού στην οικογένεια και να το κάνετε να αισθάνεται την ίδια αγωνία και ανυπομονησία με τη δική σας.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Το τι μπορείς να πεις στο παιδί έχει αναμφισβήτητα άμεση σχέση με την ηλικία του. Πρέπει να είσαστε ταυτόχρονα έτοιμοι να αντιμετωπίσετε και τη βροχή ερωτήσεων όπως:
• Μα πώς μπήκε το μωρό στην κοιλιά σου μαμά;
• Γιατί θα μείνει τόσο καιρό στην κοιλιά σου;
• Από πού θα γεννηθεί το μωρό;
Το πόσα πράγματα θα του πείτε εξαρτάται και από το δικό του ενδιαφέρον. Αν το παιδί ενδιαφέρεται και ρωτά τότε πρέπει να του δίνετε λογικές και κατανοητές απαντήσεις. Αν όμως δεν το ενδιαφέρει πολύ το γεγονός, δε χρειάζεται να επιμένετε με πολλές λεπτομέρειες. Αν λοιπόν το παιδί σας δείχνει ενδιαφέρον, προσπαθήστε να του δώσετε να καταλάβει ότι συμμετέχει και αυτό στη διαδικασία αυτή. Μερικές εισηγήσεις είναι οι εξής:
• Δείξτε του μερικές φωτογραφίες όταν ήταν το ίδιο βρέφος. Πολλές φορές τα παιδιά νομίζουν ότι το παιδί που θα γεννηθεί είναι έτοιμο να παίξει μαζί τους.
• Επισκεφθείτε φίλους που έχουν βρέφος και εξηγήστε στο παιδί πώς περίπου θα είναι το αδελφάκι του.
• Αφήστε το να βοηθήσει να ετοιμάσετε τη βαλίτσα με τα ρούχα που θα πάρετε στο μαιευτήριο.
• Αφήστε το να πει τη γνώμη του για το όνομα που θα πάρει το νεογέννητο.
Το πότε θα ανακοινώσετε ότι περιμένετε καινούριο παιδί θα το αποφασίσετε εσείς. Πολλοί γονείς ανακοινώνουν το γεγονός από το πρώτο κιόλας τρίμηνο. Άλλοι το αφήνουν για αργότερα. Μερικά σύγχρονα νοσοκομεία και κλινικές έχουν διαμορφώσει ειδικούς χώρους για τα παιδιά των εγκύων μητέρων, που πρόκειται να γεννήσουν. Σε αυτούς τους χώρους μπορούν τα παιδιά να βρουν σχήματα, που εξηγούν με απλό τρόπο την ανατομία της γυναίκας και πώς θα γεννήσει. Μπορεί να υπάρχουν ακόμα και έγκυες κούκλες, ώστε να μπορεί το παιδί να αφαιρέσει από μέσα το μωρό. Ξεναγούν μάλιστα τα παιδιά στους χώρους του μαιευτηρίου και έρχονται σε επαφή με άλλα νεογέννητα.
Ημέρα της γέννησης
Επειδή ποτέ δεν ξέρουμε, πότε γεννά μια γυναίκα, θα ήταν χρήσιμο να προγραμματίσετε από νωρίς πού θα μείνει το παιδί σας τις συγκεκριμένες ώρες και μάλιστα θα ήταν χρήσιμο να πάρετε τη γνώμη του. Όταν γεννηθεί το μωρό, θα ήταν καλό, το μεγαλύτερο παιδί να σας επισκεφθεί το συντομότερο δυνατό. Καλύτερα να μην υπάρχουν άλλες επισκέψεις εκείνη τη στιγμή. Θα ήταν χρήσιμο να έχετε ένα δωράκι για το παιδί και να του πείτε ότι το έφερε το καινούριο αδελφάκι. Όσο καιρό θα είστε στο μαιευτήριο, αλλά και τις πρώτες μέρες στο σπίτι, προσπαθήστε να μην αλλάξετε τη ρουτίνα του μεγαλύτερου παιδιού. Αφήστε το να πηγαίνει κανονικά σχολείο και να ακολουθεί τις προγραμματισμένες καθημερινές δραστηριότητές του.
Φτάνετε σπίτι
Αν θα πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές στο σπίτι για να υποδεχτείτε το μωρό σας, να τις κάνετε αρκετές μέρες προηγουμένως. Για παράδειγμα, αν θα πρέπει να μετακομίσει το παιδί σας σε κρεβάτι, ώστε να αφήσει το μικρό κρεβατάκι στο νεογέννητο, κάντε το αρκετό καιρό πριν.
Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, δώστε του τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη φροντίδα του μωρού. Για παράδειγμα:
•Να σας φέρει ένα πανί.
•Να σας φέρει την πετσέτα του μπάνιου, ενώ εσείς θα κάνετε μπάνιο το μωρό.
•Να παίξει με το μωρό, ενώ εσείς θα ετοιμάζετε το γάλα.
Αν ζηλεύει είναι επικίνδυνο να το κτυπήσει και δεν πρέπει να μένει μόνο του μαζί του. Αν όμως αγνοεί το μωρό, μην το πιέζετε να κάνει οτιδήποτε.
Αφιερώστε χρόνο, κατά προτίμηση όταν κοιμάται το μωρό, αποκλειστικά με το μεγαλύτερο παιδί σας. Υπενθυμίστε στους συγγενείς και φίλους, που επισκέπτονται τακτικά το σπίτι σας, να μην ξεχνούν το μεγαλύτερο παιδί.
Μην πανικοβληθείτε αν το μεγαλύτερο παιδί αντιδράσει παράξενα με τον ερχομό του μωρού όπως:
•Να βρέχεται κατά τη διάρκεια της μέρας.
•Να θέλει να πίνει το γάλα με το μπιμπερό.
•Να κλαίει και να φωνάζει αντί να μιλά.
Η συμπεριφορά αυτή δε διαρκεί πολύ και ο καλύτερος τρόπος να την αντιμετωπίσετε είναι να υπενθυμίζετε με καλό τρόπο τις δυνατότητες του παιδιού.
Όσο καλά και να προετοιμάσετε το παιδί σας για τον ερχομό του μωρού, υπάρχει πάντα η πιθανότητα το μεγαλύτερο παιδί να πλημμυριστεί με αντίθετα συναισθήματα. «Αγκαλιάστε» το παιδί σας με την ίδια ζεστασιά που αγκαλιάζετε το βρέφος και όλα θα πάνε καλά.
Πηγή: paidiatros.com