Στην προσπάθεια για αποτελεσματική απώλεια βάρους, τα όσπρια έχουν γίνει οι αφανείς ήρωές μας προσφέροντας πολλές επιλογές τόσο σε όσους προσέχουν την υγεία τους, όσο σε εκείνους που αγαπούν το περιβάλλον και την plant based διατροφή. Από τα ρεβίθια μέχρι τις φακές, η “μάχη” για το ποιο είναι το καλύτερο όσπριο για την υγεία μας αλλά και για να χάσουμε βάρος, μαίνεται.
Ας εξερευνήσουμε τους «αντιπάλους» και ας καθορίσουμε ποιο όσπριο αναδεικνύεται νικητής σε αυτή τη διατροφική αναμέτρηση.
Ρεβίθια: Η πρωτεϊνική δύναμη
Τα ρεβίθια φημίζονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια προσφέρει μια ενισχυμένη ποσότητα πρωταϊνών που βοηθά στη διατήρηση των μυών και ενισχύει το μεταβολισμό. Επιπλέον, η πλούσια περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες κρατάει την πείνα μακριά, καθιστώντας τα αγαπημένη τροφή όσων προσέχουν το βάρος τους. Αν δεν είσαι φάν της παραδοσιακής σούπας μπορείς να τα καταναλώσεις μέσα σε ένα κρεμώδες χούμους ή σε μια δροσερή σαλάτα.
Φακές: Η επιλογή γεμάτη με φυτικές ίνες
Οι φακές, είτε πράσινες είτε καφέ ή κόκκινες, φημίζονται για την εξαιρετική περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο βοηθούν την πέψη αλλά δημιουργούν και μια αίσθηση πληρότητας, περιορίζοντας τις τάσεις υπερφαγίας. Αυτό το χαμηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά όσπριο σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τις ξαφνικές λιγούρες. Η «προσαρμοστικότητα» της φακής που μπορεί να είναι πεντανόστιμη τόσο σε σούπες, όσο και βραστή σε σαλάτες, την καθιστά εξαιρετική προσθήκη σε κάθε πρόγραμμα απώλειας βάρους.
Μαύρα φασόλια: Ο πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά αντίπαλος
Τα μαύρα φασόλια, βασικό συστατικό σε πολλές κουζίνες, διαθέτουν ένα αξιοσημείωτο προφίλ θρεπτικών συστατικών. Γεμάτα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, βοηθούν στη συνολική υγεία αλλά και στην απώλεια βάρους. Η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες δίνει αίσθημα πληρότητας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μπορεί να μην συνηθίζουμε στην Ελλάδα να τα τρώμε μόνα τους, ωστόσο μπορούν να συνδυαστούν σε διάφορα πιάτα για να ενισχύσουν τη γεύση τους βοηθώντας στον εμπλουτισμό των – συνήθως – βαρετών μενού που έχουν σκοπό την απώλεια βάρους.
Ο νικητής
Αν ψάχνεις να βρεις το πιο θρεπτικό όσπριο που θα σε βοηθήσει περισσότερο στην απώλεια βάρους, τα ρεβίθια αναδεικνύονται σε ασυναγώνιστο νικητή. Αποτελούν έναν πολύτιμο συνδυασμό πρωτεϊνών, φυτικών ινών και σύνθετων υδατανθράκων. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια περιέχει περίπου 15 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθιστώντας τα μια εξαιρετική φυτική πηγή πρωτεΐνης για χορτοφάγους και vegans. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της άλιπης μυϊκής μάζας, η οποία, με τη σειρά της, ενισχύει το μεταβολισμό και βοηθά στην καύση περισσότερων θερμίδων.
Τα ρεβίθια είναι απίστευτα πλούσια σε φυτικές ίνες, με ένα μόνο φλιτζάνι να παρέχει σχεδόν 12 γραμμάρια. Οι φυτικές ίνες είναι ο αφανής ήρωας της απώλειας βάρους καθώς δημιουργούν αίσθημα πληρότητας, περιορίζουν την πείνα και αποτρέπουν το άσκοπο τσιμπολόγημα. Κρατώντας σε χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα ρεβίθια σε βοηθούν να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες, διευκολύνοντας τη διατήρηση του ελλείμματος θερμίδων που είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους.