Εύσημα στις ελληνικές Αρχές για την συνολική πολιτική αντιμετώπισης και διαχείρισης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, απέδωσε από τη Θράκη η επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ.

Η κ. Μάλμστρομ υπογράμμισε ότι παρά τη μεγάλη πίεση που δέχεται η χώρα μας από τις εισροές, εν τούτοις καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια.

Επισκεπτόμενη τα Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών και Κέντρα Πρώτης Υποδοχής σε Κομοτηνή και Βένα Ροδόπης, συνομίλησε με τους μετανάστες, επισημαίνοντας ότι είναι όντως μια πολύ δύσκολη κατάσταση που όλους μάς επηρεάζει. «Πρέπει να είσαι από πέτρα για να μην επηρεαστείς» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μάλμστρομ, τονίζοντας ότι, για όσους θέλουν να μεταβούν στην Ευρώπη, θα πρέπει να λειτουργήσει υπηρεσία ασύλου.

Παράλληλα αναφερόμενη στην αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ» για τη μετανάστευση, είπε ότι λόγω της μη συμφωνίας άλλων κρατών μελών, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση, γίνονται όμως συζητήσεις προκειμένου να δίδεται βοήθεια σε όποια χώρα έχει πρόβλημα, ώστε το όλο ζήτημα να αντιμετωπίζεται εκ των προτέρων. Χαρακτήρισε δε την Τουρκία «κλειδί» για την συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.

Την επίτροπο συνόδευσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Πρώτος σταθμός της ήταν το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, όπου σήμερα φιλοξενούνται 600 περίπου παράνομοι μετανάστες και στη συνέχεια το κέντρο φιλοξενίας Βένας, όπου υπάρχουν 112 άτομα.

Όπως ανέφερε ο κ. Καρβούνης, η επίτροπος κ. Μάλστρομ βρίσκεται στη Θράκη για να δει τα αποτελέσματα της συνολικής προσπάθειας αντιμετώπισης από την ελληνική κυβέρνηση των μεταναστευτικών ροών. Πρόσθεσε ότι διαπιστώνεται ότι αυτή τη στιγμή έχει ανακοπεί παρά πολύ η ροή, στην περιοχή του Έβρου.

«Παράλληλα υπάρχουν μεγάλες μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας, που σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Ο τρόπος αντιμετώπισης όμως, πρέπει να γίνει με ανθρωπιστικούς όρους και εκεί νομίζω ότι καταβάλλεται μια σημαντική προσπάθεια και από την πλευρά της Ελλάδας και από την πλευρά της Ε.Ε.». είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Καρβούνη, υπάρχουν τέσσερα μεγάλα ταμεία τα οποία χρηματοδοτούν τη χώρα μας για το άσυλο, τις συνθήκες διαβίωσης, τη φύλαξη των συνόρων και τον επαναπατρισμό.

Πρόκειται για κονδύλιο της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, από το 2007 μέχρι τώρα, που αποτελεί μεγάλη στήριξη για τη χώρα, αλλά και μια ευκαιρία για να εισρεύσουν αυτά τα χρήματα στην ελληνική οικονομία, καθώς αναφερόμαστε σε υποδομές κτιριακών εγκαταστάσεων και σίτιση.

Η περιοδεία της κ. Μαλμστρομ στη Θράκη ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο σταθμό Συνοριοφυλακής και στο επιχειρησιακό κέντρο του Frondex, στις Φέρες και στον Πόρο.

Σημειώνεται πως στην περιοχή του Έβρου έχει μειωθεί κατακόρυφα σε ποσοστό κατά 91% περίπου, η εισροή των παρανόμων μεταναστών, καθώς το χρονικό διάστημα από 4 Αυγούστου έως 6 Οκτωβρίου 2012, με την εφαρμογή της επιχείρησης «Ασπίδα», έχουν συλληφθεί 1.338 αλλοδαποί, έναντι 14.724 το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Η μείωση της εισροής παράνομων μεταναστών είναι σημαντική, λαμβανομένου υπόψη ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2012, είχαν περάσει από τον Έβρο, συνολικά περίπου 28.000 άτομα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2010 είχαν μπει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και συνελήφθησαν 47.079 παράνομοι μετανάστες, ενώ το 2011, πέρασαν 54.974 άτομα, εμφανίζοντας αύξηση του ποσοστού κατά 16,77%.

Ο Οκτώβριος του 2011 ήταν ο μήνας που παρατηρήθηκε διαχρονικά η μεγαλύτερη εισροή παράνομων μεταναστών από τα σύνορα του Έβρου, καθώς μόνο μέσα σε διάστημα 30 ημερών, πέρασαν από τη Τουρκία στη χώρα μας 9.626 άτομα.

Από τις 4 Αυγούστου μέχρι και σήμερα, κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, που λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση «Ασπίδα» και αποσπάστηκαν στον Έβρο από άλλες περιοχές της χώρας, ενισχύοντας σημαντικά και ουσιαστικά το έργο αποτροπής της εισόδου παράνομων μεταναστών και των συλλήψεων. Στην προσπάθειά τους αυτή συνεπικουρούνται και από περίπου 80 αξιωματούχους και στελέχη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων (FRONTEX), που έχουν το επιχειρησιακό τους κέντρο στην περιοχή των Φερών.

Τα συμπεράσματα της επίσκεψης της Επιτρόπου της Ε.Ε., Σεσίλια Μάλμστρομ, στη Θράκη, αναμένεται να συζητηθούν αύριο το πρωί σε σύσκεψη που θα γίνει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.