Θετικές, αν και συχνά επιφυλακτικές, είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων και των καταστηματαρχών του κέντρου της Αθήνας, ως προς την αποτελεσματικότητα των συνεχών ελέγχων που γίνονται στα πλαίσια της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς».
Πολλοί φορείς και επαγγελματίες της Αθήνας νιώθουν, όπως χαρακτηριστικά λένε, έντονη ανασφάλεια και ελπίζουν πως το μέτρο αυτό θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, καθώς η ποιότητα της ζωής στο ιστορικό κέντρο έχει υποβαθμιστεί αισθητά, ενώ το βράδυ φοβούνται ακόμα και να κυκλοφορήσουν, λόγω της αυξημένης εγκληματικότητας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Τα απανωτά κρούσματα διαρρήξεων, κλοπών και ληστειών αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο, τονίζουν, ενώ η αίσθηση ασφάλειας σε αρκετές γειτονιές της Αθήνας έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί. Σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγοι όσοι αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τη νέα δράση της ΕΛΑΣ, τονίζοντας ότι «ενώ τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ο σχεδιασμός είναι επιφανειακός και οι δράσεις μη στοχευμένες».
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του συντονιστή της «Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας», Δημήτρη Νικολακόπουλου. Η οργάνωση που δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια με σκοπό την αντιμετώπιση της υποβάθμισης του ιστορικού κέντρου, είναι η πλέον ενεργή στην περιοχή.
«Ο “Ξένιος Ζευς” έχει πράγματι ως αποτέλεσμα να βελτιώνεται η κατάσταση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εκεί που εμείς δεν συμφωνούμε είναι στον τρόπο εφαρμογής της επιχείρησης. Έγιναν περίπου 2.150 συλλήψεις και όλοι αυτοί εστάλησαν στη Θράκη, στην Κόρινθο, στην Αμυγδαλέζα, αλλά και στα κεντρικά κρατητήρια που έχουν κυριολεκτικά γεμίσει. Είδατε όμως ποιοι συλλαμβάνονται; Λαθρομετανάστες, μικροεγκληματίες και επαίτες. Τα “μεγάλα κεφάλια” δεν τα ακουμπάει κανείς. Οι σκληροί εγκληματίες, οι μεγάλοδιακινητές ναρκωτικών, όλοι αυτοί απλά κρύβονται την ημέρα και ξαναβγαίνουν το βράδυ στην Ομόνοια, μετά τα μεσάνυχτα. Αυτοί τροφοδοτούν την εγκληματικότητα και αυτούς δεν τους αγγίζει κανείς. Δεν έχουν γίνει στοχευμένες κινήσεις», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο κ. Νικολακόπουλος.
Αντίστοιχη είναι η τοποθέτηση του Παναγιώτη Ρουσέτη, ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας.
«Όλα αυτά είναι βιτρίνα. Όποτε περνάει η αστυνομία, όλοι αυτοί απλά κρύβονται. Οι χασισέμποροι και οι λοιποί, αυτοί είναι στη θέση τους. Η αστυνομική φύλαξη είναι μέχρι τις δύο το μεσημέρι. Μετά αρχίζουν πάλι τα ίδια. Σκεφτείτε ότι όταν κατέβηκε ο πρωθυπουργός προηγήθηκε “στρατός” ολόκληρος που καθάρισε τον δρόμο και τις γειτονιές. Μεγάλη κοροϊδία. Εν τω μεταξύ, οι άλλες πόλεις παραπονιούνται… η θητεία της Αθήνας πότε τελειώνει;», αναρωτιέται ο κ. Ρουσέτης.
«Το 70% των μαγαζιών έχουν κλείσει. Και μην βλέπετε μόνο τα ισόγεια και τα μαγαζιά, μιλάω και για τα γραφεία στους ορόφους. Πολύ μεγάλο πρόβλημα. Είκοσι νούμερα είναι όλα κι όλα ο δρόμος που έχουμε το ξενοδοχείο. Από όλα τα μαγαζιά τώρα έχουμε μείνει εγώ, το πρακτορείο του ΟΠΑΠ κι ένα ψιλικατζίδικο. Όλοι κλείνουμε», συμπληρώνει.
Ο Παναγιώτης Βαρελάς είναι ιδιοκτήτης περιπτέρου στην καρδιά της Ομόνοιας. Καθημερινά βιώνει τη σκληρή εγκληματικότητα και την υποβάθμιση της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι «ναι μεν οι επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στο κέντρο αποτελούν μία μικρή ανακούφιση, δυστυχώς όμως δεν είναι στοχευμένες και κυρίως, δεν λύνουν οριστικά κανένα πρόβλημα».
«Το περίπτερό μου είναι στην Ομόνοια. Εδώ καθημερινά ζούμε τα ναρκωτικά στο πετσί μας, το έγκλημα, την εξαθλίωση. Οι αρπαγές που τώρα αυξήθηκαν, άρχισαν ξαφνικά από πέρσι τον Δεκαπενταύγουστο. Εγώ ανοίγω κατά τις έξι το πρωί, ενώ οι εμφανίσεις της αστυνομίας γίνονται περίπου μία ώρα αργότερα, κατά τις εφτά. Τότε είναι που αρχίζει ο κλασικός κλεφτοπόλεμος. Πιστεύω ότι η επιχείρηση της ΕΛΑΣ δεν αποφέρει ουσιαστικό κέρδος γιατί η αστυνομία έχει μαζέψει περίπου 7.500 από τους 800.000 παράνομους που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Αντιλαμβάνεστε την τάξη μεγέθους; Εγώ βλέπω ότι οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν μόνο μικροαπατεώνες, παράνομους λιανέμπορους, επαίτες στα φανάρια. Υπάρχουν πολλά “μεγάλα κεφάλια” που μένουν στην ησυχία τους», δηλώνει ο κ. Βαρελάς που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας σε επιχείρηση συλλήψεων δίπλα ακριβώς από το σημείο όπου εργάζεται.
«Δεν έχετε ιδέα τι γίνεται εδώ. Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος, θεωρώ πως ο σχεδιασμός είναι επιφανειακός και επικοινωνιακού χαρακτήρα», καταλήγει ο κ. Βαρελάς.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας επανέλαβε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι ο «Ξένιος Ζευς» είναι μία επιχείρηση «η οποία θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου», τονίζοντας ότι θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα και ότι η πρώτη αποτίμηση θα γίνει μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση της επιχείρησης γίνεται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανάλογα με τα αποτελέσματά της, ενδέχεται να γίνει διαπραγμάτευση για αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στο 95%.
Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εκατοντάδες αστυνομικοί συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς τους ελέγχους σε αλλοδαπούς στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την έναρξη της επιχείρησης στις 4 Αυγούστου προσήχθησαν 16.836 αλλοδαποί και συνελήφθησαν 2.144, καθώς δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής στην Ελλάδα.