Στην εμπρηστική επίθεση που δέχτηκε η Κατάληψη Προσφύγων-Μεταναστών «Νοταρά 26», την ανοικοδόμηση του χώρου, τον τρόπο λειτουργίας της αυτοοργανωμένης δομής, αλλά και τη στοχοποίηση των καταλήψεων στέγης γενικότερα αναφέρθηκαν μέλη της «Νοταρά 26», σε συνέντευξη Τύπου. Η συνέντευξη έγινε στον ανακαινισμένο χώρο της δομής, παρουσία προσφύγων που μένουν στο κτήριο και μας καλωσόριζαν στο «σπίτι τους», όπως το αποκαλούν.
Ξημερώματα Τετάρτης, 24 Αυγούστου, άτομα που ανήκουν στον εθνικοσοσιαλιστικό χώρο, σύμφωνα με την ανάληψη ευθύνης, τοποθέτησαν και πυροδότησαν γκαζάκια, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν πάνω από 130 άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο κτήριο. Σώθηκαν χάρη στην άμεση αντίδραση των διαμενόντων, των αλληλέγγυων, των γειτόνων και τη συμμετοχή της πυροσβεστικής στην κατάσβεση της φωτιάς. «Από τη συνέλευση της κατάληψης είχε ληφθεί μέριμνα για την ασφάλεια των ανθρώπων σε περίπτωση κινδύνου. Έτσι, υπήρχε περιφρούρηση με βάρδιες, πυροσβεστήρες, σχέδιο εκκένωσης, και ο κόσμος απομακρύνθηκε συντεταγμένα και ήρεμα», περιέγραψε η Μιμή.
Οι μόνες απώλειες ήταν υλικές και μέσα σε 15 ημέρες, χάρη στη συνεισφορά εξειδικευμένων τεχνιτών, την προσωπική εργασία αλληλέγγυων, προσφύγων και όσων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για βοήθεια από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποκαταστάθηκαν πλήρως οι ζημιές και η λειτουργικότητα του κτηρίου. Κοινή διαπίστωση όσων παρευρέθησαν στη Νοταρά για τη συνέντευξη, είναι πως οι φρεσκοβαμμένοι τοίχοι και η αναδιάταξη που έγινε στο χώρο κατά την ανακαίνιση, τον έκαναν ομορφότερο από πριν.
«Έλληνες και μετανάστες βράζουμε μαζί στο ίδιο καζάνι»
Το εγκαταλειμμένο εξαώροφο κτήριο ιδιοκτησίας του δημοσίου, πριν από ένα χρόνο, το Σεπτέμβριο του 2015, μετατράπηκε σε αυτοοργανωμένη δομή στέγασης, ως συνέχεια του κινήματος αλληλεγγύης που ξεκίνησε στο Πεδίο του Άρεως. Υπνοδωμάτια, τραπεζαρία, κουζίνα, ιατρείο-φαρμακείο, αποθήκες συλλογής υλικών, παιδότοπος, χώρος μαθημάτων διαμορφώθηκαν κατάλληλα.
Συγκροτήθηκε η συνέλευση από αλληλέγγυους και διαμένοντες, η οποία αποτελεί το όργανο λήψης αποφάσεων της δομής και τέθηκαν οι βασικές αρχές της ισότητας, της αυτοδιαχείρισης και της ελευθερίας. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη κατάληψη στέγης προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, αποτελώντας έναυσμα για παρόμοια εγχειρήματα που ακολούθησαν. Σχεδόν 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από την αρχή της λειτουργίας της «Νοταρά 26».
«Ξεκινήσαμε το εγχείρημα όχι από φιλανθρωπία, αλλά από τη διαπίστωση πως Έλληνες και μετανάστες βράζουμε μαζί στο ίδιο καζάνι. Με διαφορετικό τρόπο ο καθένας και άλλες ανάγκες, όμως το παρόν μας είναι κοινό, γι’ αυτό και κοινός παραμένει ο αγώνας μας», επισήμανε ο Μάριος.
Πρόσφυγες πηγαίνουν στις αυτοοργανωμένες δομές για υποστήριξη
Αρκετοί πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε επίσημες δομές φιλοξενίας, τα γνωστά καμπ, ή διαμένουν σε χώρους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, έρχονται στη Νοταρά για να λάβουν υποστήριξη για νομικά ή άλλα γραφειοκρατικά θέματα, για ρούχα, φαγητό, καθώς, όπως υποστήριξε ο Μάριος, τα αυτοδιαχειριζόμενα δίκτυα είναι πιο καλά οργανωμένα. Τα παιδιά εγγράφονται στα σχολεία, διαπολιτιστικά ή μη, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα και για τον εμβολιασμό τους. Συλλογικές κουζίνες έχουν δημιουργήσει ένα πετυχημένο δίκτυο για τη σίτιση των ανθρώπων.
Επίσης, κοινωνικά ευπαθείς ομάδες φεύγουν από τα καμπ, όπου δέχονται εκφοβισμό εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους και αισθάνονται καλύτερα στη «Νοταρά 26» και σε άλλες καταλήψεις. Το τελευταίο επιβεβαίωσαν και μέλη του Σίτυ Πλάζα στην Αχαρνών και του 5ου Λυκείου Αθηνών που πήραν το λόγο στη συνέντευξη Τύπου.
Επιθέσεις και εκκενώσεις αυτοοργανωμένων χώρων
Αναδρομή έγινε από τους ομιλητές σε παρόμοιες επιθέσεις που δέχτηκαν τον τελευταίο χρόνο αυτοοργανωμένες δομές, αλλά και στις εκκενώσεις τον περασμένο Ιούλιο τριών καταλήψεων στέγης από την αστυνομία, όπου φιλοξενούνταν πρόσφυγες, στη Θεσσαλονίκη (Ορφανοτροφείο, Νίκης, Χουρίγια). Οι ομιλητές εντάσσουν τα παραπάνω γεγονότα σε μια συνολικότερη στοχοποίηση και καταστολή αυτοοργανωμένων δομών και καταλήψεων.
«Το κύμα αλληλεγγύης ενδυναμώνεται. Τέτοιες δομές είναι αναγκαίο να υπάρχουν και να πολλαπλασιάζονται», υπογράμμισαν οι ομιλητές, καταλήγοντας: «ας γίνει το ταξίδι των προσφύγων προς την επιβίωση, ένα ταξίδι της ανθρωπότητας προς την ελευθερία».