Εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές θα λειτουργήσουν δύο ιατρικές κινητές μονάδες, οι οποίες μεταφέρθηκαν στην Ειδομένη Κιλκίς, για την παροχή υπηρεσιών σε πρόσφυγες και μετανάστες που συνωστίζονται στα σύνορα, αλλά παραμένουν κλειστές λόγω αδυναμίας να προσληφθούν δύο γιατροί.
Όπως δήλωσε στο Πρακτορείο 104,9 FM ο πρόεδρος της 4ης ΥΠΕ, Στρατής Πλωμαρίτης, το πρόβλημα είναι καθαρά οικονομικό, καθώς δεν υπάρχουν τα κονδύλια για τη μισθοδοσία των γιατρών, που ανέρχεται περίπου σε 3.000 ευρώ το μήνα και έτσι σε συνεννόηση με το υπουργείο θα αναλάβουν τη λειτουργία τους το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Κιλκίς, κ.α. συλλογικότητες.
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να προσληφθεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξασφαλίζοντας τα κονδύλια, τα οποία δεν είναι απαγορευτικά. Για δύο γιατρούς μιλάμε για 3.000 ευρώ το μήνα. Θα προσληφθούν από το ΚΕΛΠΒΝΟ με “μπλοκάκι” όπως και νοσηλευτές», επισήμανε ο κ. Πλωμαρίτης και εξήγησε πως αν γίνει εφικτό, τότε οι γιατροί θα συνεργάζονται με τους εθελοντές που θα παραμείνουν στις κινητές μονάδες.
Σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη στο θέμα της παροχής ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, ο κ. Πλωμαρίτης είπε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποσπαστούν γιατροί από νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιοχής γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι ελλείψεις είναι τόσο μεγάλες που θα δημιουργηθεί ανεπίλυτο πρόβλημα.
«Δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές ροές. Ό,τι γίνεται στην Ειδομένη γίνεται χάρη στη δραστηριοποίηση κάποιων συλλογικοτήτων από αλληλέγγυους συμπολίτες μας. Αυτοί τροφοδοτούν με φαγητά με ρούχα, όπως και κάποιες συλλογικότητες, όπως Οι γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Διεθνής Αμνηστία. Το κράτος απουσιάζει», επισήμανε ο κ. Πλωμαρίτης.