Κορυφώνονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά». Η αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας δεν έχει γίνει αποδεκτή από τον πανεπιστημιακό κόσμο, αλλά ούτε και από τοπικούς φορείς, από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους της ελληνικής περιφέρειας.
Μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου του υπουργείου Παιδείας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το περιβόητο σχέδιο προχωρά στο τελικό στάδιο της υλοποίησής με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος.
Ωστόσο, πριν από αυτό, παραιτήσεις δημάρχων, διοικήσεων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της περιφέρειας, κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων και αποφάσεις για αναστολή της λειτουργίας τμημάτων που βρίσκονται υπό συγχώνευση, παρατηρούνται σε ολόκληρη την επικράτεια.
Αίτηση «οφειλόμενης νομίμου ενεργείας» επέδωσε με δικαστικό επιμελητή ο Σύλλογος Σπουδαστών της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Κρήτης, παράρτημα Ιεράπετρας, Tμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης (marketing) προς τον υπουργό Παιδείας.
Με αυτή, η οποία επιδόθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου, ο σύλλογος φοιτητών ζητά, σύμφωνα με την αυστηρή διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 20 του Συντάγματος, σε συνδυασμό με τα άρθρα 2 και 4 του Νόμου 2690/1999 που κυρώνει τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, τη διοικητική προστασία των φοιτητών.
Οι φοιτητές δηλώνουν: «Αναμένουμε ο αρμόδιος υπουργός ως και η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων που συνεδριάζει εν όψει της παρουσίασης του σχεδίου ”Αθηνά”, να πράξουν τα δέοντα ώστε να παραμείνει ανέπαφο το Τμήμα μας, ο τίτλος σπουδών μας και τα κεκτημένα επαγγελματικά μας δικαιώματα».
Για τον υπερβολικό αριθμό των προτεινόμενων εισακτέων, βάσει των ρυθμίσεων του σχεδίου «Αθηνά», στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διαμαρτύρονται οι διδάσκοντες της σχολής, με ανακοίνωση που εξέδωσε η κοσμητεία.
Οι διδάσκοντες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό εισακτέων και αφού επισημαίνουν ότι επιβαρύνεται με ένα περίπου 24% που αφορά φοιτητές ειδικών κατηγοριών (από κατατακτήριες, εσπερινά λύκεια και εκ Κύπρου), σημειώνουν ότι οι υποδομές δεν επαρκούν, ενώ η σχολή είναι υποστελεχωμένη.
Παράλληλα τονίζεται στην ανακοίνωση ότι στις πολυτεχνικές σπουδές για να γίνει εις βάθος ποιοτική διδασκαλία απαιτούνται ολιγομελή τμήματα (εργασίες, ομάδες εργασιών και συζήτησης).
Στο μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε την Πέμπτη ο Δήμαρχος Λεβαδέων, Νίκος Παπαγγελής στη γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Στερεάς και Θεσσαλίας Παναγιώτη Γερακούδη, με αφορμή το σχέδιο Αθηνά που καταργεί το πανεπιστημιακό τμήμα της πόλης του.
Την πρόθεσή του να παραιτηθεί είχε γνωστοποιήσει μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star στις 4 Φεβρουαρίου όταν έγινε γνωστό το αρχικό σχέδιο του υπουργείου παιδείας για κατάργηση του τμήματος.