Απογοήτευση εκφράζει το Συμβούλιο του ΤΕΙ Καλαμάτας για τα όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας αναφορικά με το σχέδιο «Αθηνά».
Σύμφωνα με το eleftheriaonline.gr, το Συμβούλιο θα επανέλθει με ειδικότερες θέσεις και «θα απαιτήσει ουσιαστικό και απευθείας διάλογο με το υπουργείο», αφού ως ΤΕΙ Πελοποννήσου του ανατίθενται αρμοδιότητες στρατηγικού σχεδιασμού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Η συνεδρίασή του έγινε την περασμένη Πέμπτη, υπό την προεδρία του καθηγητή Πάνου Καζάκου. Συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος, καθηγητής Γιάννης Παπουτσής, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μανιατάκη Δ. Μανιατάκης, οι καθηγητές Αρης Λιακατάς, Ε. Γεωργόπουλος, Ευγενία Μπιτσάνη, Ι. Καπόλος, Ο. Σπηλιόπουλος και Γ. Σταθάς, o νεοεκλεγείς πρύτανης Δ. Βελισσαρίου και ο αντιπρόεδρος κ. Γιακουμάτος.
Τα πρώτα συμπεράσματα του Συμβουλίου του ΤΕΙ Καλαμάτας για το σχέδιο “Αθηνά” έχουν ως εξής:
«Το Συμβούλιο ελπίζει ότι η υπό εξέλιξη διαδικασία θα αποδώσει σε όρους γνώσης, αναβάθμισης της ανωτάτης παιδείας και πραγματικής συνεισφοράς στην ανάπτυξη του τόπου. Θεωρεί σημαντικό ότι μεσολαβεί μια διαδικασία διαβουλεύσεων η οποία μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές. Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος, αλλά εκτιμούμε ότι το σχέδιο του υπουργείου με τη σημερινή του μορφή δείχνει να μη στηρίζεται σε μια σαφή αντίληψη για το τι σημαίνει ανώτατη τεχνολογική παιδεία. Επίσης δεν συμβάλλει στο να αποκτήσει κάθε ΤΕΙ τη δική του προσωπικότητα, αλλά επιβάλλει μια δομική ομοιομορφία που θα αποδειχθεί αντιπαραγωγική.
Τέλος, θεωρούμε ότι το σχέδιο “Αθηνά” χαρακτηρίζεται από μονομερείς περικοπές τμημάτων στα ΤΕΙ, ενώ πολλές συνενώσεις τμημάτων δεν έγιναν με βάση τη συνάφεια των γνωστικών αντικειμένων. Το σχέδιο μειώνει κατά 76 τα τμήματα στα ΤΕΙ έναντι 21 των πανεπιστημίων. Επομένως, το σχέδιο “Αθηνά” μπορεί και πρέπει να υποστεί περαιτέρω επεξεργασία και να βελτιωθεί ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στα κριτήρια που έθεσε το ίδιο το υπουργείο.
Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι διαμόρφωσε ήδη τον Δεκέμβριο 2012 και κατέθεσε γνώμη για τις αναγκαίες αλλαγές με γνώμονα τη δημιουργία ενός ιδρύματος με αξιώσεις. Μας απογοήτευσε ότι το υπουργείο δεν υιοθέτησε πολλές προτάσεις μας που είχαν αποσταλεί έγκαιρα με την απαραίτητη τεκμηρίωση και υπηρετούσαν μακροχρόνιους στόχους για ένα υψηλού επιπέδου ίδρυμα. Οι αναρτήσεις του υπουργείου στο Διαδίκτυο δείχνουν ότι δεν ήταν καλά πληροφορημένο για τη σημερινή δομή του ΤΕΙ Καλαμάτας.
Το Συμβούλιο θα επανέλθει με ειδικότερες θέσεις μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων σε τμήματα και σχολές και αφού παραλάβει τις γνώμες και προτάσεις τους. Και, με δεδομένες τις ευθύνες του για τις τύχες του ΤΕΙ Καλαμάτας (τώρα Πελοποννήσου), αφού ο νόμος τού αναθέτει αρμοδιότητες στρατηγικού σχεδιασμού το Συμβούλιο θα απαιτήσει ουσιαστικό και απευθείας διάλογο με το υπουργείο».