«Ανοιχτός» σε αλλαγές επί του σχεδίου Αθηνά για την αναδιάρθρωση του χάρτης της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, εμφανίστηκε σε φιλική συζήτηση με δημοσιογράφους τους εκπαιδευτικού ρεπορτάζ, ο υπουργός Παιδείας.
«Τα ξανακοιτάζουμε όλα», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Αρβανιτόπουλος και, δίνοντας το στίγμα των αλλαγών που είναι διατεθειμένος να δεχτεί, συμπλήρωσε ότι «εκτός από το επίπεδο του τοπικισμού, δε θέλουμε τμήματα που να στέκουν σαν «την καλαμιά» στον κάμπο».
Στόχος είναι η αλλαγή νοοτροπίας, εξήγησε ο υπουργός, λέγοντας ότι δεν θέλουμε τα τμήματα να λειτουργούν ως συνοικιακά φροντιστήρια.
Στο πλαίσιο αυτό, το τμήμα Μηχανολογίας Οχημάτων Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι παραμένει στη συμπρωτεύουσα, ενώ προβλεπόταν να πάει στις Σέρρες.
Εξάλλου, όπως διευκρινίσθηκε, στις περιπτώσεις σπουδαστών ΤΕΙ που βρίσκονται στην πτυχιακή σε τμήμα που συγχωνεύεται, θα πάρουν το πτυχίο τους από το παλαιό από το καινούργιο τμήμα.
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι, σε κάθε περίπτωση, το τελικό κείμενο του σχεδίου «Αθηνά» θα είναι έτοιμο τέλη του μήνα, αρχές Μαρτίου.
«Η αλλαγή δεν προέκυψε λόγω κρίσης» είπε ο υπουργός «αλλά όλοι πρέπει να έχουν επίγνωση του περιβάλλοντος στο οποίο κινούνται». Μάλιστα έκανε ειδική μνεία στη δυνατότητα που έχουν τα δημόσια Πανεπιστήμια να έχουν χορηγούς, μίας πρακτική που όπως είπε είναι διεθνώς αποδεκτή.
Την ίδια ώρα στελέχη του υπουργείου παιδείας εκτιμούν ότι οι βάσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι λογικό να ακολουθήσουν ανοδική πορεία, κυρίως στα ΤΕΙ, καθώς από 18.000 εισακτέους οι φετινοί θα είναι περίπου 11.000.