Την πρόταση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για ομοσπονδοποίησή του με τα ΤΕΙ Σερρών και Δυτικής Μακεδονίας, με αυτοτέλεια κάθε ιδρύματος και εσωτερική αναδιάρθρωση, υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, αναθέτοντας στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να θέσει το θέμα στον υπουργό Παιδείας.

Η σχετική απόφαση υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης του προσωπικού και των καθηγητών με μετακινήσεις, στο πλαίσιο των αναγκών για δημοσιονομική εξυγίανση, τονίζει ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν οι εργαστηριακές και κτιριακές υποδομές και σημειώνει πως θα πρέπει να δοθεί στους φοιτητές η δυνατότητα επιλογών ανάμεσα σε τμήματα του ίδιου ή συγγενούς αντικειμένου.

Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε επιτροπή του, με επικεφαλής τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να αναλάβει την ευθύνη να θέσει τα ζητήματα αυτά στον υπουργό Παιδείας και τον πρωθυπουργό της χώρας.

Ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης στην παρέμβασή του επισήμανε ότι «το πρόβλημα πρέπει να το πάρει πάνω της η πόλη», καθώς – όπως είπε – δεν πρόκειται μόνο για ένα κοινωνικό πρόβλημα, αλλά για ένα σημαντικό γενικότερο ζήτημα, αφού το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με μεγάλη προϊστορία και υποδομές.

Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Κώστας Βαρσαμίδης, αναφερόμενος στο σχέδιο «Αθηνά» σημείωσε ότι με την υλοποίησή του χιλιάδες σπουδαστές θα ξεριζωθούν από τον τόπο τους ή θα διακόψουν τις σπουδές τους λόγω οικονομικής αδυναμίας και πρότεινε τα τμήματα των ΤΕΙ να συνεχίσουν την αυτοτελή πορεία τους στο πλαίσιο της ομοσπονδοποίησής τους.

Το λόγο έλαβαν, επίσης, εκπρόσωποι σπουδαστών, γονέων και εκπαιδευτικών του ΤΕΙ καθώς και οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Προηγήθηκε πορεία σπουδαστών, κατά του σχεδίου «Αθηνά», στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε στο Δημαρχιακό Μέγαρο.