Η συγγραφή διπλωματικής εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση και μπορεί να αποτελέσει πηγή μεγάλου άγχος. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό κομμάτι των μεταπτυχιακών σπουδών και εκτός από τη βαρύτητα που έχει στον συνολικό βαθμό, μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνήθως, διαρκεί από 6 μήνες έως 1 χρόνο. Δες παρακάτω τι μπορείς να κάνεις για να προχωρήσεις πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά με τη διπλωματική σου.

Βασίσου στον εαυτό σου

Σίγουρα, ο επιβλέπων καθηγητής είναι εκεί για να σε βοηθήσει και νιώθεις μία ασφάλεια που υπάρχει. Ωστόσο, ο ρόλος του είναι να σε κατευθύνει και όχι να σου δίνει τις απαντήσεις. Η συγγραφή της διπλωματικής είναι δική σου δουλειά και εσύ αυτός που θα ερευνήσει και θα βρει τα σωστά επιχειρήματα για να υποστηρίξεις τους στόχους της εργασίας σου. Αν, ωστόσο, νιώθεις ανασφάλεια μπορείς να αναζητήσεις υποστήριξη στην εκπόνηση της διπλωματικής σου από ειδικούς και να αποφύγεις τα λάθη και τις καθυστερήσεις. Άλλωστε, όσο πιο γρήγορα παρουσιάσεις τη διπλωματική σου τόσο πιο κοντά θα βρίσκεσαι στη δουλειά των ονείρων σου.

Να ξέρεις τι είναι αυτό που ερευνάς

Μία επιστημονική έρευνα πρέπει να έχει έναν στόχο και να προσπαθεί να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Το ποια θα είναι αυτά πρέπει να το αποφασίσεις ακόμη και πριν καταλήξεις στον τίτλο της. Γιατί αν δεν ξέρεις τι ψάχνεις δεν έχει κανένα νόημα να ξεκινήσεις με την εργασία. Αν δε μπορείς να το κάνεις μόνος σου, τότε καλό είναι να συμβουλευτείς τον επιβλέποντα καθηγητή σου.

Χώρισε τη διπλωματική σου σε μέρη

Αφού, λοιπόν, καταλήξεις στους στόχους σου πρέπει να αποφασίσεις ποια θα είναι τα μέρη από τα οποία θα αποτελείται η εργασία σου. Ένα τόσο εκτενές κείμενο, όσο μία διπλωματική, δε μπορεί να είναι ευανάγνωστο αν δεν αποτελείται από επιμέρους ενότητες, η κάθε μία από τις οποίες υπάρχει για να οδηγήσει στο τελικό συμπέρασμα που θα καταλήξεις μέσα από την έρευνά σου.

Σημείωνε τις βιβλιογραφικές πηγές σου

Στο στάδιο αυτό είσαι πλέον έτοιμος να ξεκινήσεις την έρευνά σου. Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει να κρατάς σημειώσεις. Δηλαδή, να έχεις ένα οργανωμένο αρχείο για το τι βρήκες, που το βρήκες και πως θεωρείς ότι θα βοηθήσει στη δική σου εργασία. Το επιστημονικό υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο και στις βιβλιοθήκες είναι τεράστιο και μπορείς εύκολα να ξεχάσεις από που άντλησες κάποιο απόσπασμα και να σου πάρει μέρες να το ξαναβρείς.

Γράψε με τη σειρά που σε βολεύει

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται το να ξεκινάς με την εισαγωγή και την περίληψη είναι πολύ λάθος. Στην πραγματικότητα, για να ξέρεις τι να γράψεις εκεί, θα πρέπει να έχεις ολοκληρώσει πρώτα την εργασία σου. Συνεπώς, καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει λόγος να σπαταλάς χρόνο προσπαθώντας να γράψεις ενότητες για τις οποίες δεν έχεις, ακόμη, το απαραίτητο υλικό. Για να είναι πιο λειτουργική η συγγραφή κάνε την αρχή με τα κεφάλαια που θα αποτελέσουν τον πυρήνα της εργασίας, όπως η βιβλιογραφική ανασκόπηση.

Μην περιμένεις την έμπνευση

Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να είσαι προσεκτικός τόσο με το περιεχόμενο όσο και με τη σύνταξη της διπλωματικής. Όμως μην αγχωθείς και να αναβάλεις, συνεχώς, τη συγγραφή της. Πρέπει να ξέρεις ότι δε θα νιώσεις ποτέ έτοιμος να ξεκινήσεις να γράφεις. Για αυτό, απλά ξεκίνα να καταγράφεις τις σκέψεις σου και θα δεις ότι θα φτάσεις στα μισά της εργασίας πριν το καταλάβεις.

Επικοινώνησε με τον καθηγητή του πανεπιστημίου

Ακόμη και αν θεωρείς ότι η εργασία σου προχωράει καλά και δεν έχεις κάποια απορία, θα πρέπει να επικοινωνείς με τον καθηγητή σου κάθε φορά που ολοκληρώνεις μία ενότητα. Θυμήσου ότι αυτός έχει τον τελικό λόγο, και αν δεν του αρέσει κάτι, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξεις ολόκληρη την εργασία. Συνεπώς, καταλαβαίνεις ότι είναι φρόνιμο να συνεννοείσαι μαζί του και να παίρνεις έγκριση για κάθε στάδιο της διπλωματικής πριν συνεχίσεις στο επόμενο.

Πάντως, αν τα έχεις βρει σκούρα με την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας σου, η iziPen είναι εδώ για να σε βοηθήσει. Όποιο και αν είναι το θέμα και σε όποια φάση της συγγραφής κι αν βρίσκεσαι, λάβε άμεσα υποστήριξη στη διπλωματική εργασία σου και ολοκλήρωσε τις σπουδές σου!