Το διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (EVBB) φιλοξενήθηκε φέτος από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ – που κατέχει την Αντιπροεδρία στην Ένωση – με ηχηρές παρεμβάσεις για τις δεξιότητες και τον ρόλο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην «πράσινη» μετάβαση
Η αλλαγή του κλίματος και η περιβαλλοντική υποβάθμιση απειλούν σήμερα την ίδια την ύπαρξη της Ευρώπης και του κόσμου. Μεταξύ άλλων, η παγκόσμια επιτακτική ανάγκη για αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής έχει ως αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε ανθρώπινο δυναμικό με τα απαραίτητα προσόντα για τη δημιουργία και τη διατήρηση νέων περιβαλλοντικών βιομηχανιών, υπηρεσιών και πρακτικών. Καθώς 1.2 δισεκατομμύρια θέσεις εργασίας, στηρίζονται σε ένα σταθερό και υγιές περιβάλλον, 72 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης είναι πιθανό να χαθούν μέχρι το 2030 λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, κατά συνέπεια πρέπει όλοι μας να ενεργήσουμε προς την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα το ετήσιο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (EVBB), με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα και σημαντικούς προσκεκλημένους. Η κεντρική θεματική του συνεδρίου, ήταν η «Κλιματική κρίση και η ανάγκη παρέμβασης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» εστιάζοντας στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες και συμπεριφορές που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Το συνέδριο φιλοξενήθηκε από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ το οποίο βραβεύτηκε πρόσφατα ως το «Πιο Καινοτόμο ΙΕΚ της Ευρώπης» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας αναλάβει από το 2021 την Αντιπροεδρία του ΕVBB.
Η ανάγκη αναμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μια σειρά από δυναμικά workshops όπου αντάλλαξαν απόψεις για την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών με άξονα την πράσινη μετάβαση και τη χρηματοδότηση πράσινων και βιώσιμων στρατηγικών στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Ειδική αναφορά έγινε στον βιώσιμο τουρισμό, παρουσιάζοντας παραδείγματα από το έργο TourX, το μεγαλύτερο διακρατικό έργο ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, με αντικείμενο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων στον κλάδο του Τουρισμού.
Στο διεθνές συνέδριο καταδείχθηκε ο διαχωρισμός του ρόλου της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε σύγκριση με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα ΑΕΙ καλούνται να διατελέσουν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία στελεχών ακαδημαϊκής εκπαίδευσης με προσόντα κατάλληλων να υποστηρίξουν την πράσινη μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να επικεντρωθούν και τα ΑΕΙ στην αναβάθμιση των Προγραμμάτων Σπουδών που προσφέρουν, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ενώ για τα προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης επιβεβαιώθηκε ο πρωταρχικός ρόλος των ΙΕΚ.
Ηχηρές παρεμβάσεις
Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος του EVBB και Πρόεδρος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κωνσταντίνος Ροδόπουλος επεσήμανε τον ρόλο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην υποστήριξη της πράσινης μετάβασης, μέσω της αναβάθμισης των πράσινων δεξιοτήτων, χαιρετίζοντας έτσι την επιλογή του EVBB να επιλέξει την εν λόγω θεματική ως την κεντρική του Συνεδρίου του για το 2022.
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στις ενέργειες της Κυβέρνησης στην υποστήριξη της Πράσινης μετάβασης, μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία υπστήριξης επενδύσεων μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος αλλά και των πολλαπλών πρωτοβουλιών του Υπουργείου στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μέσα από προγράμματα κατάρτισης ανέργων και νέων στις πράσινες δεξιότητες.
Ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας, Γεώργιος Βούτσινος, ανακοίνωσε σημαντικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κατεύθυνση της υποστήριξης της πράσινης μετάβασης, με έμφαση στις πληττόμενες από την ενεργειακή μετάβαση περιοχές. Ειδικότερα, για τη Δυτική Μακεδονία, ένα νέο Δημόσιο ΙΕΚ θα υποστηρίξει την ανάγκη για ανάπτυξη σύγχρονων πράσινων δεξιοτήτων που θα υποστηρίξουν τις επενδύσεις που συνδέονται με το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της περιοχής.
Ο Πρόεδρος του EVBB και Επικεφαλής του Internationaler Bund ενός εκ των μεγαλύτερων Φορέων Κατάρτισης στην Ευρώπη, Thiemo Fojkar, πραγματοποίησε ηχηρή παρέμβαση η οποία από την μία επεσήμανε την άμεση ανάγκη για ενεργοποίηση των Φορέων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και από την άλλη πρόσφερε ένα απτό παράδειγμα στρατηγικής μετάβασης σε έναν μηδενικού αποτυπώματος Οργανισμό, την οποία έχει υιοθετήσει και υλοποιεί ένας από τους μεγαλύτερους Οργανισμούς της Ευρώπης, ο Internationaler Bund.
Θεσμικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν απο τον CEDEFOP και το ETF, τους δύο ευρωπαϊκούς οργανισμούς αρμόδιους για την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση στην Ευρώπη, όπου η κα Στελίνα Χατζηχρήστου, εκ μέρους του CEDEFOP επεσήμανε σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία τις δεξιότητες που χρειάζονται για την πράσινη μετάβαση, ενώ η κα Susanne M. Nielsen παρουσίασε το Δίκτυο του ETF για την Αριστεία στην Πράσινη Μετάβαση GRETA, όπου κορυφαίοι Φορείς Κατάρτισης από όλο τον κόσμο συνεργάζονται σε μια πρωτοβουλία για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης, μέσω κτηριακών παρεμβάσεων, αναμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών τους και αναβάθμισης του περιβαλλοντικού τους αντίκτυπου τόσο στο εσωτερικό τους (καθηγητές, σπουδαστές, προσωπικό) όσο και ευρύτερα στην κοινωνία όπου δραστηριοποιούνται.
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του EVBB κος Γράσσος Θεόδωρος, προχώρησε σε μια απεικόνιση του Green-Comp, του νέου Πλαισίου Προσόντων για τη Βιώσιμη ανάπτυξη της ΕΕ, παραθέτοντας απτά παραδείγματα χρήσης του πλαισίου στη διαδικασία της αναβάθμισης των προγραμμάτων σπουδών των ΕΕΚ.
Δράση Κοινωνικής Ευθύνης στον Πειραιά
Στο πλαίσιο της τετραήμερης διοργάνωσης, οι σύνεδροι μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στον Πειραιά, όπου με ενθουσιασμό συμμετείχαν σε μία πρωτότυπη δράση κοινωνικής ευθύνης, μαγειρεύοντας για τους άστεγους πολίτες του Πειραιά, στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών με Πολυκαναλική Πρόσβαση των Ωφελούμενων στο Δήμο Πειραιά », το οποίο υλοποιεί ως ανάδοχος εταιρεία ΕΕΟ GROUP, με έναρξη έργου το 2020, και διάρκεια 36 μήνες. Το παρόν έδωσε, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η Αντιδήμαρχος Δηµόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Πειραιά, Κυριακή Μπουρδάκου.