Πέρασαν 40 μέρες από τις εκλογές και οι πρώτες κινήσεις που έχουμε δει σε θέματα Παιδείας μας κάνουν να ανησυχούμε ότι στο τομέα αυτό έχει δοθεί το σύνθημα «όπισθεν ολοταχώς». Στην κυβέρνηση προφανώς θεωρούν ότι η Παιδεία είναι ένα προνομιακό πεδίο για να εφαρμόσουν το προεκλογικό πρόγραμμα, καθότι στους άλλους τομείς πρέπει να το αναβάλουν επ’ αόριστον.
Γράφει ο Γιώργος Μαυρωτάς
Όμως ποιο προεκλογικό πρόγραμμα; Για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία δεν υπήρχε ούτε λέξη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κι εμφανίστηκε ως η πρώτη του «μεταρρύθμιση». Η κατάργηση των εξετάσεων στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία και η περίφημη «ρετσινιά της αριστείας». Ένα θέμα που δεν εμφανίστηκε προεκλογικά γιατί θα υπήρχαν αντιδράσεις, αλλά εμφανίστηκε ως πρωτεύον και μάλιστα με περισσή σπουδή μετεκλογικά.
Η σπουδή είναι τόση μάλιστα που ο αναπληρωτής υπουργός κ. Κουράκης έστειλε στις 5 Μαρτίου εγκύκλιο για νόμο που ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ για τα Πρότυπα! Μάλιστα στην εγκύκλιο αυτή ανακοινώνει ότι δεν υπάρχουν λεφτά και προσωπικό για να διεξαχθούν οι εξετάσεις εισαγωγής (για όσα Πρότυπα το επιθυμούν) προτρέποντάς τα έμμεσα να επιλέξουν με κλήρωση.
Άλλο ενδεικτικό είναι η με σπουδή με την οποία εξαγγέλθηκε η κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος των Πανεπιστημίων, παρουσιάζοντάς τη μάλιστα ως απαίτησης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Όμως η ανάγκη της ύπαρξης του θεσμού του Συμβουλίου Ιδρύματος αναγνωρίσθηκε και στο πρόσφατο 12ο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ κι ενδεικτική είναι και η συλλογή πάνω από 1000 υπογραφών καθηγητών που είναι κατά της κατάργησής τους. Στα Συμβούλια Ιδρύματος έχουν έρθει να υπηρετήσουν αφιλοκερδώς τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής επιστημονικής διασποράς μεταφέροντας χρήσιμη τεχνογνωσία από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου (όπως το ΜΙΤ, το Στάνφορντ, το Κέμπριτζ, το Χάρβαρντ μεταξύ άλλων). Η εξαγγελία κατάργησής τους είναι προϊόν ρεβανσισμού κι απαρχή ξηλώματος του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου στα Πανεπιστήμια (Νόμος 4009/2011 & 4076/2012) το οποίο, παρά τις όποιες αστοχίες του, θέτει τα ελληνικά Πανεπιστήμια σε σύμπλευση με το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει μια επιστροφή στις αρχές του Νόμου Πλαίσιο του 1982. Αυτό θα είναι δραματικό πισωγύρισμα. Άλλες οι ανάγκες του Πανεπιστημίου πριν 33 χρόνια, άλλες οι ανάγκες σήμερα που χρειάζεται εξωστρέφεια, αριστεία, καινοτομία.
Επίσης ένα ακόμα ενδεικτικό γεγονός νοοτροπίας είναι ο ενδοιασμός που εκφράζει το Υπουργείο στη συμμετοχή στον διαγωνισμό PISA για την αξιολόγηση των γνώσεων και δεξιοτήτων μαθητών Γυμνασίου. Ένας διεθνής διαγωνισμός που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ σε 65 χώρες. Επικαλείται μάλιστα το Υπουργείο υποκριτικά το κόστος του διαγωνισμού (15,000€!), αν και βρέθηκαν ιδιώτες να κάνουν χορηγία . Αν τελικά δεν συμμετάσχουμε θα είμαστε η μοναδική από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απέχουμε. Μαύρο πρόβατο δηλαδή και στην Παιδεία εκτός από την Οικονομία.
Η κυβέρνηση νομίζει ότι στα θέματα της Παιδείας έχει την κοινωνία με το μέρος της. Δυστυχώς γι αυτήν δεν είναι έτσι. Αυτό που έχει δίπλα της είναι οι φωνές των συνδικαλιστών και των συντεχνιών που δυστυχώς την οδηγούν σε λάθος κατεύθυνση. Αντί να την πάνε στον 21ο αιώνα προσπαθούν να την επιστρέψουν στην δεκαετία του ’80. Κι ένα Grexit στην Οικονομία παλεύεται. Ένα Grexit στην Παιδεία φοβάμαι πως όχι…
* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής με το Ποτάμι