Σε αναζήτηση χορηγιών από ιδιωτικούς φορείς, προκειμένου να καλύψουν το έλλειμμα από την κρατική χρηματοδότηση, βρίσκονται πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα.

Οι διοικήσεις των μεγαλύτερων ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας δρομολογούν τη δημιουργία επώνυμων εδρών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από ιδιώτες θέσεις μελών ΔΕΠ, προωθείται η εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας ιδρυμάτων (με την ενοικίαση ή την πώληση κτιρίων), ενώ επεκτείνονται οι συνεργασίες με ιδιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους».

Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ – ΤΕΙ την τελευταία εξαετία έχει μειωθεί σε κάποιες περιπτώσεις έως και 70%, το διδακτικό προσωπικό που συνταξιοδοτείται δεν αναπληρώνεται στον βαθμό που απαιτείται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους διοικητικούς υπαλλήλους.

Ενδεικτικό είναι ότι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται σε εξέλιξη η πλήρης καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Ιδρύματος, προκειμένου να την εκμεταλλευτεί είτε μέσω ενοικίασης είτε μέσω πώλησης κτιρίων. Ταυτόχρονα, υπάρχουν 5 προτάσεις από ιδιώτες για τη δημιουργία επώνυμων εδρών και άλλες δύο στα σκαριά.

Στο ΤΕΙ Πειραιά οι συνεργασίες με ιδιωτικές εταιρείες και η παροχή υπηρεσιών, όπως σεμινάρια, εκπόνηση μελετών κ.ά, απέφεραν στο Ίδρυμα καθαρά κέρδη ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, όταν η κρατική χρηματοδότηση για τις λειτουργικές ανάγκες και την κάλυψη μέρους του μισθολογικού κόστους έφτασε στα 3,4 εκατ. ευρώ.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο επιχειρείται περαιτέρω άνοιγμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο με συνεργασίες που είναι σε εξέλιξη και από τις οποίες εκτιμάται ότι θα έρθουν και χρηματοδοτήσεις για τη δημιουργία επώνυμων εδρών, ενώ στο Πάντειο γίνονται προσπάθειες για την ανεύρεση πρόσθετων πόρων, κυρίως για ερευνητικούς σκοπούς.