Μεγάλο πρόβλημα δημιούργησαν οι μετεγγραφές στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών με αποτέλεσμα το τμήμα να οδηγείται σε αδυναμία υλοποίησης του προγράμματος σπουδών.
Οι 181 πρωτοετείς φοιτητές μετά τις μετεγγραφές των κοινωνικών κριτηρίων έφθασαν τους 357, καθώς το Υπουργείο ενέκρινε τη μετεγγραφή 176 φοιτητών ενώ δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα οι μετεγγραφές των οικονομικών κριτηρίων που θα έχουν ως αποτέλεσμα η αύξηση των φοιτητών να ξεπεράσει το 100%!
Σε ανακοίνωση της Συνέλευσης του ΤΕΑΠΗ τονίζεται ότι ενώ οι φοιτητές διπλασιάστηκαν ο αριθμός των διδασκόντων έχει συρρικνωθεί λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη πρόσληψης νέων διδασκόντων.
Το Τ.Ε.Α.Π.Η. διαθέτει σήμερα 21 μέλη ΔΕΠ, 2 μέλη ΕΕΠ και 2 μέλη ΕΔΙΠ. Ο αριθμός των ενεργών φοιτητών είναι αυτή τη στιγμή (δηλαδή χωρίς τις μετεγγραφές) 1484 προπτυχιακοί και 296 μεταπτυχιακοί σε πέντε μεταπτυχιακά προγράμματα. Η αναλογία διδασκόντων προς διδασκόμενους είναι κατά πολύ δυσμενέστερη σε σχέση με άλλα Τμήματα του ΕΚΠΑ που πλήττονται επίσης από τις μαζικές μετεγγραφές.
Πέρα από το πρόβλημα της έλλειψης διδασκόντων υπάρχουν και προβλήματα χώρου αφού η μεγαλύτερη αίθουσα έχει χωρητικότητα 160 άτομα και οι πρωτοετείς όπως αναφέρθηκε ξεπερνούν τους 357. Ήδη στα υποχρεωτικά μαθήματα φοιτητές και φοιτήτριες αναγκάζονται να παρακολουθούν το μάθημα όρθιοι ή καθισμένοι στο δάπεδο.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια που παρέχει το Τ.Ε.Α.Π.Η. στους αποφοίτους του προϋποθέτει ότι σημαντικό μέρος του Προγράμματος Σπουδών αποτελείται από εργαστηριακά μαθήματα και πρακτικές ασκήσεις που διεξάγονται με την εποπτεία των διδασκόντων σε μικρές ομάδες φοιτητών. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εφικτό με τον υπερδιπλασιασμό των φοιτητών. Ας σημειωθεί ότι στην πρόσφατη εξωτερική αξιολόγηση, το ΤΕΑΠΗ κρίθηκε πολύ θετικά με ιδιαίτερη μνεία στην ποιότητα του διδακτικού έργου και των πρακτικών ασκήσεων.
Άλλο ένα πρόβλημα είναι και η συρρίκνωση του διοικητικού με την πρόσφατη εφαρμογή της διαθεσιμότητας.
«Κατανοούμε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη σημερινή συγκυρία οι νέοι και οι οικογένειές τους. Κατανοούμε τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης. Όμως, οι χωρίς κανέναν περιορισμό, σχεδόν ελεύθερες, μετεγγραφές δεν προστατεύουν το δικαίωμα των πιο αδύναμων κοινωνικά να σπουδάσουν ούτε υπηρετούν την αρχή της ισότητας. Αντίθετα ναρκοθετούν την ποιότητα των σπουδών, αν δεν ακυρώνουν την ίδια τη δυνατότητα πραγματοποίησής τους» υπογραμμίζεται στο δελτίο τύπου.
Η Συνέλευση των διδασκόντων ζητά από το Υπουργείο:
– Να διασφαλίσει τους όρους επαρκούς λειτουργίας του Τμήματός μας χορηγώντας ανθρώπινο δυναμικό και πόρους.
– Να δεσμευτεί ότι θα καταργήσει αυτό το σύστημα των ανεξέλεγκτων μετεγγραφών που διαλύει το πανεπιστήμιο, και να υιοθετήσει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των κοινωνικά αδύναμων για την πραγματοποίηση των σπουδών τους και την προστασία του δικαιώματός τους στην εκπαίδευση.
Παράλληλα έχει εκδοθεί πρόσκληση από τους διδάσκοντες σε ανοιχτό μάθημα διαμαρτυρίας που οργανώνουν οι καθηγητές του ΤΕΑΠΗ, την Τρίτη 11 Νοεμβρίου και ώρα 11 στο χώρο του Χημείου, Ναυαρίνου 13Α