Τα 500 φτάνουν τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη ανά την Ελλάδα σύμφωνα με υπηρεσιακή ενημέρωση που είχε ο Υπουργός Παιδείας. Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στο θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής, δηλώνοντας ότι οι καταλήψεις δημιουργούν προβλήματα στα αναλυτικά προγράμματα.
Χαρακτηριστικά είπε ο Υπουργός Παιδείας ότι «η κινητοποίηση ξεκινά σε μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη να γίνουν τα μαθήματα, να πάρουν τα παιδιά το υλικό που πρέπει να πάρουν, να διδάξουν οι καθηγητές αυτά που πρέπει να διδάξουν και έχουμε εξ αρχής για πολλά σχολεία αυτή την κατάσταση».
«Έχουμε σήμερα 3 Νοεμβρίου. Είναι δεκατέσσερις μέρες μετά. Είναι δύο πλήρεις εβδομάδες, δηλαδή μισός μήνας του διδακτικού έτους. Τα μαθήματα αυτά τι θα γίνουν; Έχουμε δεκατρείς χιλιάδες τριακόσια τριάντα σχολεία. Αν η κατάληψη επεκταθεί για να τελειώσει τότε, τι γίνεται; Είναι μέρες μόνο για φροντιστήρια αυτές; Είναι μέρες για τι; Δηλαδή, η ύλη αυτή πού θα πάει; Υπάρχει νόμος που προβλέπει τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις», τόνισε ο Υπουργός Παιδείας.
Ο Υπουργός έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «θέλω να πω και να ακουστεί εδώ και δεν το λέω τυχαία, ότι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα -το ότι επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ουδόλως με ενδιαφέρει- και δεν μπορεί να μείνει έτσι. Πρέπει να αναλογιστούμε όλοι ποιο πρόβλημα δημιουργείται στα παιδιά και στη μαθητική κοινότητα. Υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει, κύριε Πρόεδρε, τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις».
Όπως έγραψε το newsbeast.gr, το Προεδρικό Διάταγμα 170 ορίζει ότι τα μαθήματα που χάνονται λόγω καταλήψεων αναπληρώνονται είτε το Πάσχα είτε με την παράταση του διδακτικού έτους ανάλογα με τη διάρκεια της κατάληψης.
Συγκεκριμένα το ΠΔ αναφέρει τα εξής:
– Σε περίπτωση που η λειτουργία σχολικής μονάδας διακόπτεται λόγω κατάληψης για περισσότερες από τρεις εργάσιμες ημέρες, το διδακτικό έτος στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα παρατείνεται για όσες ημέρες διήρκησε η κατάληψη πέραν των τριών εργάσιμων ημερών.
– Η διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων ή και των εξετάσεων καθώς και η χρονική της διάρκεια διαπιστώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.
– Με την ίδια απόφαση, η οποία επικυρώνεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρατείνεται αναλόγως και η διάρκεια του διδακτικού έτους και ορίζεται ο χρόνος λήξης του.
– Οι απώλειες διδακτικών ωρών, που προκύπτουν από τη διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων λόγω κατάληψης για χρονικό διάστημα έως και τρεις εργάσιμες ημέρες, αναπληρώνονται κατά το χρονικό διάστημα των διακοπών του Πάσχα.