Μόλις ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο συγκαταλέγεται στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που παράγουν δισεκατομμυριούχους σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας Wealth-X. Από την άλλη πλευρά 9 πανεπιστήμια των ΗΠΑ φιγουράρουν στη λίστα με τα 10 πανεπιστήμια με τον μεγαλύτερο αριθμό πολυεκατομμυριούχων.
Στην 1η θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ με 52 δισεκατομμυριούχους ενώ δεύτερο κατατάσσεται το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια με 28 δισεκατομμυριούχους και συνολική περιουσία ύψους 112 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά του Χάρβαρντ από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια είναι τόσο μεγάλη που δύσκολα θα χάσει την πρωτοκαθεδρία τα επόμενα χρόνια. Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αποφοίτων του είναι σχεδόν διπλάσιος όπως και η συνολική τους περιουσία που φθάνει τα 205 δισ. δολάρια.
Στην 3η θέση της κατάταξης βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ με 27 δισεκατομμυριούχους και περιουσία 27 δις ενώ στην τέταρτη θέση συναντάμε το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης με 17 δισεκατομμυριούχους και 68 δισ. δολάρια.
Τις υπόλοιπες θέσεις τις καταλαμβάνουν το Πανεπιστήμιο Κολούμπια (5ο), το ΜΙΤ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης) που ναι μεν είναι 6ο σε απόλυτο αριθμό δισεκατομμυριούχων όμως με βάση τη συνολική περιουσία που ανέρχεται στα 114 δισ. δολάρια κατατάσσεται 2ο.
7ο είναι το Πανεπιστήμιο Κορνέλ, ενώ λίγο πιο πίσω είναι το Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνιας (8ο), το Γέιλ (9ο) και στην 10η θέση βρίσκεται το μοναδικό εκτός ΗΠΑ πανεπιστήμιο το Κέμπριτζ που αριθμεί 11 δισεκατομμυριούχους με συνολική περιουσία ύψους 48 δισ. δολάρια.
Η έρευνα δίνει στοιχεία και για το ποσοστό του αυτοδημιούργητου πλούτου όπου το μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζεται στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια με 79% ενώ σε Χάρβαρντ, πανεπιστήμια Νέας Υόρκης, Σικάγου, Πρίνστον το ποσοστό του αυτοδημιούργητου πλούτου φθάνει στο 74%. Όσον αφορά το φύλο των δισεκατομμυριούχων οι άνδρες είναι κυρίαρχοι αφού στα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν ποσοστό που ξεπερνά το 90%.