Η καθυστέρηση στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για μεταθέσεις είχε αρνητικές επιπτώσεις σε γονείς- εκπαιδευτικούς με παιδιά που φοιτούν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Ο λόγος είναι ότι εξαιτίας της καθυστέρησης υποβολής αιτήσεων των εκπαιδευτικών για μετάθεση, αντί για Δεκέμβριο, όταν τα τελειόφοιτα σπουδάζοντα παιδιά βρίσκονταν στο προτελευταίο εξάμηνο σπουδών και άρα δικαιούνταν μόρια μετάθεσης, οι αιτήσεις υποβλήθηκαν Μάιο, όταν τα παιδιά διένυαν το τελευταίο εξάμηνο φοίτησης. Κατά συνέπεια, οι εκπαιδευτικοί αυτοί στερούνται άδικα τα συγκεκριμένα μόρια μετάθεσης.
Σχετική ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι και ανέδειξαν το πρόβλημα που δημιουργείται σε εκπαιδευτικούς με παιδιά που είναι φοιτητές. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο μονάδες μετάθεσης για οικογενειακούς λόγους δικαιούνται εκπαιδευτικοί με σπουδάζοντα παιδιά που φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες δημόσιες σχολές του εσωτερικού ή ισότιμες του εξωτερικού, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους, δεν βρίσκονται στο τελευταίο εξάμηνο ή έτος σπουδών ή δεν φοιτούν για απόκτηση δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου. Για την εξακρίβωση του τελευταίου εξαμήνου ή έτους φοίτησης εξετάζεται το πώς χαρακτηρίζεται η φοίτηση από την ίδια τη σχολή και χρειάζεται προσκόμιση πιστοποιητικού από την οικεία σχολή ή τμήμα.
Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν από τον Υπουργό Παιδείας το αν προτίθεται να άρει την αδικία αυτή και να προσμετρηθούν ως μονάδες μετάθεσης για οικογενειακούς λόγους, αυτές που ορίζει ο νόμος για εκπαιδευτικούς με τελειόφοιτα σπουδάζοντα παιδιά χωρίς τον όρο να μην βρίσκονται στο τελευταίο εξάμηνο σπουδών.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι οι εκπαιδευτικοί υπέβαλαν αιτήσεις μετάθεσης με μεγάλη καθυστέρηση χωρίς δική τους υπαιτιότητα και κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας ενώ την ευθύνη για την στρέβλωση αυτή την έχει το Υπουργείο Παιδείας που δεν μερίμνησε ως είχε υποχρέωση για τη θέσπιση ενός ειδικού καθεστώτος για τις μεταθέσεις του τρέχοντος σχολικού έτους.