Το ενδεχόμενο να διδάσκεται προσεχώς στα σχολικά βιβλία η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων εξετάζεται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η όποια τυχόν επανεμφάνιση εκφραστών ναζιστικών ιδεωδών.
Η σκέψη ανήκει στην ηγεσία του Ινστιτούτου, στο οποίο από τον περσινό Νοέμβριο προεδρεύει ο διδάκτωρ ΕΜΠ/ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Αντωνίου και ο σχεδιασμός θέλει την παρουσίαση της εμβληματικής δίκης ως γεγονός, στα βιβλία ιστορίας της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να γνωρίζουν τα νέα παιδιά τι ακριβώς συνέβη.
Ειδικότερα, μελετάται το ενδεχόμενο να γίνεται αναφορά στην πορεία της Χρυσής Αυγής από την ίδρυσή της και την είσοδο στο ελληνικό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2012 μέχρι την καταδίκη της ως εγκληματική οργάνωση, έστω και σε αδρές γραμμές.
Όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες, η πορεία του λαϊκού συνδέσμου θα μπορούσε καταρχάς να συμπεριληφθεί ως θεματική ενότητα για το κράτος και τους θεσμούς που διδάσκονται οι μαθητές στο λύκειο.
Ήδη αυτή την περίοδο το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αλλαγή των σχολικών βιβλίων και κυρίως αυτών της ιστορίας καθώς η διδακτέα ύλη σε κάποια σημεία της θεωρείται παρωχημένη. Άλλωστε είναι γνωστή η διαφωνία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για το εάν η ιστορία θα πρέπει να είναι περισσότερο εθνική όπως υποστηρίζει η παρούσα κυβέρνηση ή κοινωνική όπως δήλωσε η προηγούμενη. Όπως επισημαίνει η υπουργός κ. Νίκη Κεραμέως «δεν πρέπει η Ιστορία να έχει χαρακτήρα κοινωνιολογικό, αλλά να αναπτύσσει την εθνική συνείδηση».
Θυμίζουμε ότι η τελευταία μεγάλη κόντρα αφορούσε το σχολικό βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού, και ειδικότερα την αποτύπωση της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το επίμαχο βιβλίο που αποσύρθηκε το 2006 ανέφερε για τα γεγονότα της 27ης Αυγούστου 1922 πως «χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονταν στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα» προκειμένου να γλιτώσουν από τον τουρκικό στρατό που είχε εισβάλει στη Σμύρνη.
Η πρόταση αντικαταστάθηκε με την εξής: «Οι Tούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη. Πυρπόλησαν την ελληνική και την αρμενική συνοικία, ενώ ο μητροπολίτης Χρυσόστομος παραδόθηκε στο μουσουλμανικό πλήθος και θανατώθηκε. Σκηνές ανείπωτου πόνου εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι, όπου οι Έλληνες κατέφυγαν για να γλιτώσουν από τη φωτιά, ικετεύοντας για μια θέση στα συμμαχικά πλοία».