Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις πανελλήνιες εξετάσεις και το μικρό χρονικό διάστημα που απέμεινε πρέπει να το αξιοποιήσετε διασφαλίζοντας την σωματική υγεία, την ψυχική ευεξία και την γνωστική επάρκειά σας. Αυτά είναι τα τρία συστατικά της επιτυχίας.
Το newsbeast.gr σε συνεργασία με το «ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε.», στο Ίλιον, θα είναι και φέτος κοντά σας με τις όλες τις απαραίτητες οδηγίες, ώστε να φθάσετε στις μέρες των εξετάσεων έχοντας κάνει πλήρη επανάληψη, απομακρύνοντας/εκτονώνοντας έτσι το άγχος των τελευταίων ημερών.
Πριν ξεκινήσουμε την παρουσίαση αυτών των οδηγιών, πρέπει να τονίσουμε ότι οι εξετάσεις δεν πρέπει να σας πανικοβάλλουν, ειδικά αν είστε καλά προετοιμασμένοι. Τα θέματα που θα αντιμετωπίσετε θα είναι παρόμοια με αυτά που έχετε ήδη επεξεργαστεί στο σχολείο και στο φροντιστήριο. Μπορεί, μάλιστα, να είναι και πιο εύκολα από αυτά!
Ακολουθούν γενικές οδηγίες για μια σωστή επανάληψη. Θα ακολουθήσουν οδηγίες για κάθε κατεύθυνση ξεχωριστά και στην συνέχεια για κάθε μάθημα…
Ας δούμε λοιπόν τι σημαίνει σωστή επανάληψη…
1. Πλήρης εκμετάλλευση του χρόνου και σωστή κατανομή του. Προγραμματίστε τον εναπομείναντα χρόνο ώστε να γίνει επανάληψη σε όλα τα μαθήματα. Αφιερώστε, όμως, περισσότερο χρόνο στα μαθήματα που σας δυσκολεύουν πιο πολύ. Μην ξεχνάτε ότι κάθε μάθημα έχει τις ιδιαιτερότητές του, γι’ αυτό χρειάζεται από εσάς διαφορετική αντιμετώπιση. Φτιάξτε εβδομαδιαίο πρόγραμμα, ορίζοντας την ύλη που πρέπει να καλύψετε και μετά κατανείμετε αυτή την ύλη ανά ημέρα. Στο καθημερινό διάβασμά σας να δίνετε μεγάλη προσοχή στη θεωρία και στις βασικές αρχές και στη συνέχεια στα πιο σύνθετα σημεία της ύλης. Στο τέλος κάθε μέρας προσπαθήστε να έχετε πετύχει το στόχο της καθορισμένης για επανάληψη ύλης.
2. Μην επικεντρώνεστε στα «SOS» θέματα. Η εξεταστέα ύλη είναι αρκετά μεγάλη και τα θέματα των εξετάσεων καλύπτουν μεγάλο μέρος αυτής.
3. Μελετήστε περισσότερο αυτά που στη διάρκεια της χρονιάς σας δυσκόλεψαν και ξεκαθαρίστε τα, στο μυαλό σας. Μην αφήνετε «κενά» και απορίες. Προσδιορίστε τις ελλείψεις σας και ζητήστε την βοήθεια των καθηγητών σας, όπου το κρίνετε αναγκαίο.
4. Προσπαθήστε, κατά το διάβασμά σας, να λέτε την ύλη σε κάποιο συγγενικό-φιλικό σας πρόσωπο, ώστε να επιβεβαιώνετε ότι την γνωρίζετε. Προσπαθήστε γενικότερα να φέρνετε στο μυαλό σας, όσα έχετε διδαχτεί, χωρίς να κοιτάζετε μέσα στο βιβλίο.
5. Κοιτάξτε ξανά τα διαγωνίσματα και τα τεστ που έχετε γράψει στη διάρκεια της χρονιάς και εντοπίστε τα λάθη σας, για να μην τα επαναλάβετε.
6. Επικεντρωθείτε στην ύλη που έχετε ήδη μάθει και τις ασκήσεις που έχετε κάνει. Μην προσπαθήσετε να μάθετε ύλη που μέχρι τώρα δεν διαβάσατε και να λύσετε καινούριες ασκήσεις, αν δεν ολοκληρώσετε την επανάληψη αυτών που ήδη γνωρίζετε.
7. Όταν κάνετε διάλειμμα από τη μελέτη σας, αυτό να προβλέπεται στο πρόγραμμά σας και να μην σταματάτε χωρίς ουσιαστικό λόγο. Να φροντίζετε, αυτό το χρόνο να τον αξιοποιείτε για ξεκούραση και εκτόνωση της έντασης που βιώνετε. Μην σπαταλάτε το χρόνο σας στο facebook, το twitter, την τηλεόραση κ.α. Κάντε μια βόλτα, επικοινωνήστε με τους φίλους σας.
8. Προσοχή στη διατροφή σας και τη φυσική σας κατάσταση (θα ακολουθήσουν αναλυτικότερες οδηγίες).