«Προοπτικές των σχέσεων μεταξύ ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Τιράνων» είναι ο τίτλος του επιστημονικού συμποσίου που θα διοργανώσουν από κοινού στη Θεσσαλονίκη τα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα. Αυτό αποφασίστηκε στη συνάντηση που είχαν στην Πρυτανεία ο Πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος με αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Τιράνων με επικεφαλής τον Πρύτανη Ντόρι Κούλε, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόξενος της Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη Ριζά Πόντα.
Το συμπόσιο, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου, στο αμφιθέατρο του ΚΕΔΕΑ, θα επικεντρωθεί σε τρεις θεματικές ενότητες, Οικονομία, Πολιτισμός – Παιδεία και Περιβάλλον, με ομιλητές έναν εκπρόσωπο από κάθε Πανεπιστήμιο για κάθε τομέα. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η εδραίωση της συνεργασίας των δύο πανεπιστημίων σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο και κατ’ επέκταση η διερεύνηση των προοπτικών συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, με δεδομένη την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επικείμενη υποψηφιότητα της Αλβανίας ως μέλους της ΕΕ.
Ο Πρόξενος της Αλβανίας και η αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου των Τιράνων, παρακολούθησαν την τελετή έναρξης των μαθημάτων αλβανικής γλώσσας, που ξεκινούν σήμερα στο ΑΠΘ. Τα μαθήματα θα παρακολουθήσουν δωρεάν 30 φοιτητές, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Επιστημονικής Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Τιράνων, η οποία υπογράφηκε το 1998 και η τελευταία ανανέωσή της, τον Μάρτιο του 2012 που ισχύει έως το 2015, προβλέπει και την ανταλλαγή διδάσκοντα για την διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας.
Ο κ. Πόντα τόνισε πως η κυβέρνηση της Αλβανίας στηρίζει θερμά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία, όπως είπε, εκφράζει την πρόθεσή της για σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών με «γέφυρα» τα δύο μεγαλύτερα πανεπιστήμιά τους.
Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του ΑΠΘ εξέφρασε την ικανοποίησή του και για τις δύο πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν: «Είναι διπλή η χαρά μου, αφενός γιατί γινόμαστε το πρώτο πανεπιστήμιο που πραγματοποιεί μαθήματα αλβανικής γλώσσας, αφετέρου διότι με το συμπόσιο ενισχύουμε τους ακαδημαϊκούς δεσμούς με το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Αλβανίας, μια χώρα με την οποία λόγω γειτνίασης έχουμε κοινά ενδιαφέροντα σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα κοινά μας οικοσυστήματα».
Πηγή: thestival.gr