Περίπου 2.000 προσλήψεις αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου καθώς και ωρομισθίων αναμένονται για το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας που όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσει από το νέο έτος.
Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που ορίζει τα σχετικά με τη λειτουργία της ενισχυτικής και προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί.
Διαβάστε αναλυτικό οδηγό με ό,τι πρέπει να γνωρίζετε…
– Ποιοι έχουν δικαίωμα εργασίας στην «Ενισχυτική Διδασκαλία;»
Δικαίωμα εργασίας στο θεσμό έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους πίνακες αναπληρωτών.
– Θα χρειαστούν νέες αιτήσεις;
Εκτός απροόπτου θα ακολουθήσει πρόσκληση υποβολής αιτήσεων από τους εκπαιδευτικούς που είναι εγγεγραμμένοι στους πίνακες αναπληρωτών. Η υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις διευθύνσεις εκπαίδευσης όπου επιθυμούν να εργαστούν.
– Πώς γίνεται η επιλογή;
Η επιλογή των προσληφθέντων θα πραγματοποιηθεί με βάση τα μόρια τους στον πίνακα αναπληρωτών. Οι τοποθετήσεις πραγματοποιούνται με απόφαση του Δ/ντή της οικείας Δ.Δ.Ε. με βάση την κατάταξη των αιτούντων στον Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών και τα δηλωμένα Σ.Κ.Ε.Δ.
Δε μετρά λοιπόν ούτε η ανεργία, ούτε η γλωσσομάθεια και τα ανήλικα τέκνα όπως στις προσλήψεις των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
– Ποιες ειδικότητες θα εργαστούν;
Σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα θα εργαστούν εκπαιδευτικοί των ακόλουθων ειδικοτήτων:
1. ΠΕ02-Φιλόλογοι
2. ΠΕ03-Μαθηματικοί
3. ΠΕ04.01 –Φυσικοί
4. ΠΕ04.02- Χημικοί
5. ΠΕ04.04-Βιολόγοι
6. ΠΕ06- Αγγλικών
Με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα και σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου τη μερίδα του λέοντος θα την έχουν φιλόλογοι και μαθηματικοί.
– Πόσες διευθύνσεις εκπαίδευσης μπορώ να δηλώσω;
Θα έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν δυο διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ίδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκτός από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής όπου οι υποψήφιοι θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για Σ.Κ.Ε.Δ. έως και σε 7 Δ.Δ.Ε.
Παράδειγμα: Εκπαιδευτικός από την περιοχή της Θεσσαλονίκης μπορεί να δηλώσει τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης καθώς και αυτή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης καθώς ανήκουν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Αν κάποιος επιθυμεί να εργαστεί στη Θεσσαλία μπορεί να δηλώσει δυο εκ των διευθύνσεων εκπαίδευσης Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Τρικάλων.
Αντίθετα αν κάποιος επιθυμεί να εργαστεί στην Αθήνα μπορεί να δηλώσει και τις 7 διευθύνσεις εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής.
Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί πίνακας με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης ανά περιοχή ώστε να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί ποιες μπορούν να δηλώσουν.
– Ποιες θα είναι οι ώρες εργασίας μου;
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται μετά τη λήξη των μαθημάτων και καλύπτει 1-4 διδακτικές ώρες. Από το πιο πάνω λοιπόν προκύπτει ότι οι εκπαιδευτικοί που θα εργαστούν θα έχουν μεσημεριανό ωράριο εργασίας που θα ξεκινά από τις 2.00 και μετά.
– Αμοιβές εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί ανάλογα με το ωράριο διδασκαλίας θα λαμβάνουν κλάσμα των αποδοχών των μονίμων εκπαιδευτικών. Πχ αν κάποιος προσληφθεί για 8 ώρες διδασκαλίας θα λαμβάνει τα 8/23 του μισθού του αναπληρωτή πλήρους ωραρίου. Στις αποδοχές τους λαμβάνουν και κλάσμα των προσαυξήσεων λόγω αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου κ.α.
Ωρομίσθιοι
Οι ωρομίσθιοι που θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα οφείλουν να γνωρίζουν ότι πληρώνονται μόνο για τις ημέρες και τις ώρες διδασκαλίας. Δεν πληρώνονται τις περιόδους των γιορτών. Όσον αφορά τα ένσημα δεν εξαρτώνται από τις ώρες εργασίας αλλά από τις μέρες. Αν ένας ωρομίσθιος έχει 8 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα σε 4 μέρες θα λαμβάνει 4 ένσημα.
Παράδειγμα: Ωρομίσθιος εκπαιδευτικός ενισχυτικής διδασκαλίας με 8 ώρες διδασκαλίας (4+4) και με ημέρες εργασίας Δευτέρα και Πέμπτη: Τον Απρίλιο όπου τα σχολεία λόγω Πάσχα θα κλείσουν στις 11/4 και θα ανοίξουν και ανοίξουν 28/4 θα πληρωθεί για τις 16 ώρες που δίδαξε σε 4 μέρες εργασίας (3/4, 7/4, 10/4, 28/4) και φυσικά για τον Απρίλιο θα έχει 4 ένσημα.
Ο ωρομίσθιος αμείβεται και για τις ημέρες που το σχολείο πραγματοποιεί εκδρομή, είναι κλειστό λόγω καταλήψεων, λόγω κακοκαιρίας με απόφαση Νομάρχη, λόγω εκλογών, λόγω συνελεύσεων των συνδικαλιστικών οργάνων και γενικά σε κάθε περίπτωση που η ευθύνη μη πραγματοποίησης των μαθημάτων δεν βαρύνει τον ίδιο.
Στην περίπτωση αυτή επισυνάπτεται και βεβαίωση του διευθυντή του σχολείου όπου βεβαιώνεται ότι ο εκπαιδευτικός ήταν στη διάθεση του σχολείου. Αυτονόητο είναι ότι εξαιρούνται οι επίσημες αργίες και οι τοπικές γιορτές ή επέτειοι.
Αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου
Οι αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου πληρώνονται κάθε μήνα ανεξάρτητα αν μεσολαβούν γιορτές και αργίες. Ο μισθός τους είναι σταθερός κάθε μήνα. Δηλαδή αν κάποιος έχει 13 ώρες διδασκαλίας θα λαμβάνει κάθε μήνα τα 13/23 του μισθού του αναπληρωτή πλήρους ωραρίου.
Όπως και στον ωρομίσθιο τα ένσημα εξαρτώνται από τις μέρες εργασίας απλά στον αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου προσμετρώνται και οι αργίες. Δηλαδή αν ένας αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου έχει 13 ώρες σε 5 μέρες θα λαμβάνει περίπου 21-23 ένσημα ανάλογα με τις εργάσιμες μέρες του κάθε μήνα.
Παράδειγμα: Αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου με 15 ώρες και ημέρες εργασίας από Δευτέρα έως Παρασκευή. Απρίλιο: Παρά το γεγονός ότι τα σχολεία θα κλείσουν λόγω Πάσχα ο αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου θα λάβει 22 ένσημα και οι αποδοχές του δε θα μειωθούν λόγω του Πάσχα αλλά αντιθέτως θα λάβει τα 15/23 του μισθού του αναπληρωτή πλήρους ωραρίου.
– Υπάρχει περίπτωση να αναπροσαρμοστεί η σύμβασή μου;
Όσοι προσληφθούν θα υπογράψουν σύμβαση εργασίας όπου θα αναγράφεται το καθεστώς εργασίας όπως και οι ώρες τους. Αν ο αριθμός των μαθητών του τμήματος όπου διδάσκουν είναι μικρότερος από 10 άτομα ή από 5 για τις δυσπρόσιτες περιοχές τότε το τμήμα καταργείται και αναπροσαρμόζεται η σύμβαση του εκπαιδευτικού. Άρα υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν οι ώρες εργασίας, τα ένσημα του εκπαιδευτικού και φυσικά οι απολαβές του.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ώρες η σύμβαση λύεται.
– Τι συμβαίνει με τα παρουσιολόγια;
Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται μέσω ΕΣΠΑ συμπληρώνουν ένα παρουσιολόγιο στο οποίο καταγράφουν τις μέρες εργασίας τους και τις ώρες. Στο παρουσιολόγιο αυτό δε συμπληρώνονται οι ημέρες που το σχολείο είναι κλειστό λόγω κάποιας αργίας ασχέτως αν ο εκπαιδευτικό εργαζόταν. Οι αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου δε χρειάζεται να αγχώνονται για το γεγονός αυτό. Οι ώρες τους σημειώνονται κανονικά από το σύστημα και δε χάνουν ούτε χρήματα, ούτε μόρια.
– Πότε λήγει η σύμβαση μου;
Το πρόγραμμα λήγει με τη λήξη του σχολικού έτους και πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Εκτός λοιπόν απροόπτου η σύμβαση των εκπαιδευτικών λήγει με τη λήξη των μαθημάτων στα μέσα περίπου Μαΐου.
– Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών;
Οι εκπαιδευτικοί έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν το διευθυντή του σχολείου για την επίδοση των μαθητών και να συνεργάζονται με τους σχολικούς συμβούλους.
– Δικαιούμαι άδεια λόγω ασθένειας;
Στο ΦΕΚ ορίζεται ότι ισχύει για την απασχόληση η κείμενη νομοθεσία. Άρα και οι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές δικαιούνται αδειών λόγω ασθένειας.
Περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αττικής |
Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Α’ Αθήνας Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Β’ Αθήνας Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Γ’ Αθήνας Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Δ’ Αθήνας Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Αττικής Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Πειραιά |
Περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Στερεά Ελλάδας |
Βοιωτίας
|
Περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας |
Κοζάνης Φλώρινα |
Περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας |
Πιερίας Κιλκίς Σερρών Χαλκιδικής |
Περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηπείρου |
Ιωάννινα Άρτα |
Περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αν.Μακεδονία Θράκη |
Ξάνθη |
Περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλίας |
Λάρισα Μαγνησία Καρδίτσα |
Περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας |
Ηλεία |
Περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πελοποννήσου |
Κορινθίας Μεσσηνίας
|
Περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων |
Λευκάδα
|
Περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κρήτης |
Ρέθυμνο
|
Περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου |
Λέσβος Χίος
|
Περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου |
|