Η συνέχιση της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων για άλλα δυο 24ωρα, σε συνδυασμό με την απόφαση του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Σχολής Θετικών Επιστημών για αποχή από διδακτικά και διοικητικά καθήκοντα άλλα και τη συνέχιση των καταλήψεων σε φιλοσοφική σχολή, μαθηματικό, βιολογικό αποτελούν εμπόδια στη διάσωση του εξαμήνου. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και παρά το «ανοιχτό παράθυρο» που άφησε ο Υπουργός για τη διάσωσή του η αβεβαιότητα συνεχίζει να υφίσταται μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα στη Φαρμακευτική από την Παρασκευή ενώ οι φοιτητές της Νομικής αποφάσισαν τη λήξη της κατάληψης.
Συνέχιση απεργίας διοικητικών
Μπορεί η Ομοσπονδία των Διοικητικών Υπαλλήλων να αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων απόφαση που όπως αποδείχθηκε δέσμευε τυπικά και μόνο τους διοικητικούς υπαλλήλους του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου αφού αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας για άλλα δύο 24ωρα ερχόμενοι σε αντίθεση με την απόφαση της Ομοσπονδίας. Ως βήμα καλής θέλησης θεωρούν τις ακόλουθες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις οποίες αναμένουν απάντηση από το Υπουργείο:
1. Κατάργηση της παραγράφου της τροπολογίας που εισάγει το ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα της μη απογραφής υπαλλήλου
2. Ανάκληση των διαπιστωτικών πράξεων για τις διαθεσιμότητες των μοριοδοτούμενων και των καταργούμενων κλάδων.
3. Μετατροπή των συναδέλφων ΙΔΑΧ εργαστηριακών σε ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις σε σχέση με τους ήδη υπάρχοντες ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ και αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους.
4. Έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης ενδοϊδρυματικής κινητικότητας για τη σύσταση ίσου αριθμού οργανικών θέσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με αυτές που καταργούνται.
«Εάν πάρουμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας θα επανεξετάσουμε τη θέση μας.Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση ας αναλάβει την ευθύνη για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων την επόμενη μέρα.» αναφέρουν μεταξύ των άλλων.
Στο κείμενό τους υπάρχει έκκληση προς τους συλλόγους όλων των φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας (μέλη ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, συμβασιούχοι, διοικητικών υπαλλήλων των λοιπών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ) να αποφασίσουν κι αυτοί απεργιακές κινητοποιήσεις την ίδια περίοδο. Παράλληλα επισημαίνουν ότι το Πανεπιστήμιο παραμένει κλειστό με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού Παιδείας και της Κυβέρνησης, καθώς η λειτουργία του είναι αδύνατη με την εφαρμοζόμενη ΚΥΑ. Για το λόγο αυτό, βασικό αίτημα του Συλλόγου του Διοικητικού Προσωπικού είναι η απόσυρση της ΚΥΑ.
Απόχη από διδακτικά καθήκοντα έως 16 Δεκεμβρίου
Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και φαίνεται ότι τα όποια σχέδια έχει εκπονήσει το Υπουργείο Παιδείας για τη διάσωση του εξαμήνου δύσκολα θα υλοποιηθούν. Δεν είναι όμως μόνο η απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων που βάζει «φρένο» στη λειτουργία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου καθώς και ο Σύλλογος Διδασκόντων Σχολής Θετικών Επιστημών αποφάσισε στη χθεσινή Γενική Συνέλευσή του αποχή από τα διδακτικά καθήκοντα μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου ζητώντας της ανάκληση κάθε δίωξης του εκλεγμένου Πρύτανη και τη συνέχιση του διαλόγου Υπουργού – απεργών με την παράλληλη απόσυρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα.
Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Διδασκόντων Σχολής Θετικών Επιστημών ζητά:
• Την ανάκληση κάθε δίωξης κατά του εκλεγμένου Πρύτανη του ΕΚΠΑ, ο οποίος είναι ένοχος μονάχα για την ανεξαρτησία της γνώμης του.
• Τη συνέχιση του διαλόγου υπουργού-απεργών ΕΚΠΑ. Να αναλάβει ο Υπουργός τις ευθύνες του για τη διάλυση που έχει προκαλέσει. Να δώσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί όλες τις απαραίτητες νομικές εγγυήσεις για την υλοποίηση της όποιας συμφωνίας. Να ανακληθεί η ΚΥΑ, η οποία ευθέως αντιπαρατίθεται με τις προτάσεις Αρβανιτόπουλου.
Η ΓΣ του Συλλόγου Διδασκόντων της ΣΘΕ δηλώνει τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα του διοικητικού προσωπικού στα πλαίσια του αγώνα για τη διατήρηση του δωρεάν και δημόσιου πανεπιστήμιου και αποφασίζει
• Τη συνέχιση της αποχής από τα διδακτικά και διοικητικά καθήκοντα μέχρι την επόμενη ΓΣ.
• Τη συνέχιση της ΓΣ μας τη Δευτέρα 16/12 ή νωρίτερα αν οι συνθήκες το επιβάλουν, με απόφαση του ΔΣ.
Καταλήψεις από τους φοιτητές
Δισεπίλυτο καθιστούν το «γρίφο» του ανοίγματος του Πανεπιστημίου και οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων για συνέχιση των καταλήψεων. Σύμφωνα με πληροφορίες από φοιτητές αποφασίσθηκε συνέχιση της κατάληψης στη Φιλοσοφική Σχολή αφού υπερψηφίστηκε το πλαίσιο επιτροπής κατάληψης. Επίσης και στο μαθηματικό οι φοιτητές αποφάσισαν συνέχιση της κατάληψης μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου ενώ την ίδια απόφαση έλαβαν και οι φοιτητές του Φυσικού οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση στις 16/12 στις 12:00 στο αμφιθέατρο Ίππαρχος.
Πραγματοποιήθηκαν μαθήματα σε Φαρμακευτική και Ιατρική
Την Παρασκευή ξεκίνησαν τα μαθήματα στη Φαρμακευτική σχολή. Σύμφωνα με ενημέρωση από φοιτήτρια του τμήματος η προσέλευση των φοιτητών ήταν μικρή καθώς πολλοί φοιτητές εκτός Αθηνών δεν είχαν επιστρέψει. Τα μαθήματα έγιναν σε παγωμένα αμφιθέατρα καθώς δεν υπήρχε θέρμανση. Με βάση πληροφορίες φοιτητών μάθημα πραγματοποιήθηκε και στην Ιατρική ενώ στις 11 και 12 Δεκεμβρίου έχουν οριστεί εξετάσεις στο μάθημα της Καρδιολογίας στο αμφιθέατρο των Νοσοκομείων Αττικό και Ιπποκράτειο.
Απόφαση για «ανοιχτή σχολή» στη Νομική
Απόφαση για «ανοιχτή σχολή» έλαβαν οι φοιτητές της Νομικής. Στη χθεσινή μαραθώνια Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου υπερψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών το πλαίσιο της ΔΑΠ. Παρατίθεται η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής.
Ολοκληρώθηκε η γενική συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής με το πλαίσιο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να υπερψηφίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών. Ωστόσο, για μία ακόμα φορά οργανωμένες μειοψηφίες δεν δέχονται το αποτέλεσμα, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να κρατήσουν τη Νομική σχολή κλειστή, ενάντια στην απόφαση των πολλών.
Η Συνέλευση είχε νικητή τις ανοιχτές σχολές και το Πανεπιστήμιο σε ομαλή λειτουργία όπως προκύπτει από τη βούληση των φοιτητών και της κοινωνίας. Κάποιοι, επιμένουν να αδιαφορούν για την εντολή που έδωσε η πλειοψηφία και στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν τα δικά τους κομματικά συμφέροντα, επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της ελληνικής κοινωνίας.
Όταν όλα τα όργανα του πανεπιστημίου καθώς και η συνομοσπονδία διοικητικών υπαλλήλων ζητούν να ανοίξει το Πανεπιστήμιο, είναι αδιανόητο κάποιοι να επιμένουν να κρατούν ομήρους χιλιάδες φοιτητές και να μην ανοίγει το Πανεπιστήμιο από την πρώτη στιγμή με την απόφαση των αρμοδίων οργάνων.