Τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία όλων των παιδιών προσφυγικών οικογενειών, από έξι έως 17 ετών, που είναι εγκλωβισμένα στα νησιά του βορείου Αιγαίου προανήγγειλε, από τη Χίο όπου βρίσκεται, ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης.
Πλαισιωμένος από τους προϊσταμένους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, Αριστείδη Κελεπερτζή και Ευτυχία Βλυσίδου, ο κ. Καλάργαλης υποστήριξε για τα προσφυγόπουλα: «Δεν το συζητάμε καν για το τι θα γίνουν. Θα πρέπει να παρακολουθήσουν σχολείο. Εμπειρία δεν υπάρχει, οι Αλβανοί ήταν διαφορετική περίπτωση, διασκορπίστηκαν, βρήκαν δουλειά, τα παιδιά τους ενσωματώθηκαν αμέσως. Η μοναδική εμπειρία στην Ελλάδα είναι τα Σχολεία των Ρομά που έδειξε ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν Σχολεία – γκέτο. Συνεπώς θα πρέπει να διασκορπιστούν σε όλα τα Σχολεία και το μάθημα να γίνεται σε μια ενδιάμεση ευρωπαϊκή γλώσσα, Γαλλική ή Αγγλική».
Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης «υπάρχει η λογική της αίθουσας υποδοχής, όπου η αγγλική αναμένεται να είναι η γλώσσα βασικής επικοινωνίας, μαζί με τα ελληνικά, και πιθανόν τη γλώσσα της χώρας στην οποία επιθυμούν να μεταβούν οι οικογένειες των παιδιών προσφύγων».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του κ. Καλάργαλη, επισημάνθηκε ότι σε συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων και αναμένοντας ειδική εργασία από τα Πανεπιστήμια, στόχος είναι να μην μείνει κανένα παιδί έξω από τις δομές από τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Αριστείδης Κελεπερτζής κατέθεσε την εμπειρία και από την ενσωμάτωση των παιδιών που φιλοξενούνται στη Χίο από την «Κιβωτό του Αιγαίου» στα σχολεία του Βροντάδου. Εκεί τα παιδιά μοιράστηκαν στις τάξεις και δημιούργησαν καλές σχέσεις με τα υπόλοιπα παιδιά.
«Πρέπει να γίνουν τάξεις υποδοχής, με πρώτη γλώσσα τα αγγλικά ή τα γαλλικά (με δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετοί Σύριοι που μιλούν γαλλικά), καθώς επίσης και αξιοποίηση του μαθήματος της Τεχνολογίας που θα μπορούσε να λύσει προβλήματα επικοινωνίας», είπε η κ. Βλυσίδου.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η έκτακτη σύνοδος των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, αποφάσισε την από κοινού ενεργοποίηση των Πανεπιστημίων της χώρας με στόχο τη δημιουργία προγραμμάτων εκπαίδευσης για διάφορες κατηγορίες προσφυγικού πληθυσμού.