Το σχολείο και η εκπαίδευση δεν είναι μόνο χρήματα και δημοσιονομικά μεγέθη είναι και εκδημοκρατισμός. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι υποτιμούμε τα δημοσιονομικά μεγέθη και επειδή, έγινε η απόπειρα να επιρριφθούν ευθύνες και στην προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να πω ότι ας μη ξεχνούμε και λίγο τις εικόνες των σχολικών συγχωνεύσεων, των παγωμένων αιθουσών και της σχολικής διαρροής για την οποία μάλιστα, είχαμε μιλήσει στο πλαίσιο μιας άλλης Επιτροπής εδώ.

Τα παραπάνω δήλωσε η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ κα Βάκη στην τοποθέτησή της για την επιλογή του κ. Κουζέλη ως Προέδρου του ΙΕΠ ενώ πρόσθεσε και τα ακόλουθα:

Εκδημοκρατισμός, και εδώ να πω να θυμίσω την κατάργηση της τράπεζας των θεμάτων. Μια άλλη τύπου αξιολόγηση, που εισήγαγε προηγούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Και για να ανασκευάσουμε και λίγο αυτά που ακούγονται περί αριστείας ή τα σχολεία της ήσσονος προσπάθειας, αυτή η διάζευξη πειραματικών και προτύπων καλοδεχούμενη διότι, δεν σκοπεύει να δημιουργήσει τα σχολεία της ήσσονος προσπάθειας αλλά να διαχέονται όλοι αυτοί οι πειραματισμοί σε όλα τα σχολεία και καινοτόμες μέθοδοι. Να φτιάξουμε άριστα σχολεία για όλους.

Ο κα Βάκη τοποθετούμενη για τον κ. Κουζέλη δήλωσε μεταξύ των άλλων  ότι ο κύριος Κουζέλης εισήγαγε πολύ σημαντικά ρεύματα σκέψης, τα όποια ήταν άγνωστα στο ελληνικό κοινό, από τη σχολή της Φρανκφούρτης μέχρι πολύ σημαντικά θέματα επιστημολογίας των κοινωνικών επιστημών. Και όχι μόνο αυτό αλλά δημιούργησε και ένα γόνιμο πεδίο, έδαφος καλλιέργειας και θεραπείας του κρητικού αναστοχασμού αλλά και της αυτόνομης παραγωγής σκέψης.