Σε σχολικό συγκρότημα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην Τριανδρία, «μετακομίζει» σύντομα Τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Την απόφαση για την παραχώρηση της βόρειας πτέρυγας του παλιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας, που αναμένεται να «ανακουφίσει» ουσιαστικά το στεγαστικό πρόβλημα του ΠΑΜΑΚ, έλαβε χθες η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του κεντρικού Δήμου.
Παράλληλα, η Επιτροπή ενέκρινε τη μεταστέγαση της εθελοντικής δομής του διεπιστημονικού δικτύου ειδικής και διαπολιτισμικής αγωγής «Include» από τον χώρο που παραχωρήθηκε στο ΠΑΜΑΚ, σε χώρο που διαμορφώθηκε παραπλεύρως, στο ίδιο σχολικό συγκρότημα.
»Με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής προχωρά η παραχώρηση της πτέρυγας του σχολείου στο ΠΑΜΑΚ, ενώ στην ίδια αυλή, σε ξεχωριστό οίκημα, διαμορφώσαμε από την αρχή έναν πολύ όμορφο χώρο για το Include» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Επιτροπής, αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου.
Την επόμενη εβδομάδα, εξάλλου, θα συνεδριάσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προκειμένου να αποφασίσει ποια δομή του Ιδρύματος θα μετακομίσει στο σχολικό συγκρότημα της Τριανδρίας. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, χωρίς να αποκλείεται και η μετεγκατάσταση κάποιων διοικητικών υπηρεσιών ή εργαστηρίων.
«Με την απόφαση της Συγκλήτου θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαδικασίες της μετακόμισης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέας Ζαπράνης, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση του οικήματος.
«Απελευθερώνονται χώροι και απαλύνεται το κτιριακό πρόβλημα, όμως το πρόβλημα της μικρής χωρητικότητας των αμφιθεάτρων, σε σχέση με τον αριθμό των φοιτητών, παραμένει και απαιτεί οριστική λύση, που είναι η κατασκευή κτιρίου, ώστε οι νέες υποδομές να ανταποκρίνονται στις εκπαιδευτικές προδιαγραφές» ανέφερε.
Υπενθυμίζεται, ότι στο ΕΣΠΑ είχε προβλεφθεί κονδύλι για την αγορά κτιρίου από το ΠΑΜΑΚ, όμως ο διαγωνισμός, που ολοκληρώνεται μέσα στους επόμενους δύο μήνες, σύμφωνα με τον πρύτανη, αναμένεται να κηρυχθεί άγονος. Η διοίκηση του ΠΑΜΑΚ ζητά να δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα, που προορίζονται για την αγορά, στην κατασκευή νέου κτιρίου, σε έκταση 100 στρεμμάτων, η οποία παραχωρείται από τον Δήμο Περαίας.
«Η εξεύρεση πόρων για την κατασκευή κτιρίου, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις εκπαιδευτικές ανάγκες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, είναι η λύση στο πρόβλημα, που παράλληλα θα δώσει ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο της Θεσσαλονίκης και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας» επισήμανε ο κ.Ζαπράνης.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα καθημερινότητας στη λειτουργία του Πανεπιστημίου, ο πρύτανης διευκρίνισε ότι «το βασικότερο πρόβλημα σήμερα είναι ότι δεν έχουμε πάρει ακόμη ούτε ένα ευρώ από την κρατική επιχορήγηση για το 2015».