Οι μεγάλες απειλές για πυρκαγιά στο σπίτι μας είναι γνωστές σε όλους, έστω και λίγο. Υπάρχουν, όμως, πολλές ακόμα που οφείλονται όχι σε κάποια σημαντικά προβλήματα, αλλά σε κακές μας συνήθειες, σε πρόχειρες λύσεις που δίνουμε στην καθημερινότητά μας, ή απλά σε αμέλεια. Η λίστα με αυτές μάλλον θα εκπλήξει πολλούς.

  1. Η ηλεκτρική κουβέρτα είναι πολύ ωραία λύση για τον χειμώνα. Είναι, όμως, και μια επικίνδυνη λύση αν στοιβάζουμε πάνω της άλλες κουβέρτες ή αν δεν τη βγάζουμε από την πρίζα όταν σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, γιατί μπορεί να υπερθερμανθεί και να οδηγήσει σε πυρκαγιά.
  2. Οι πυρκαγιές από ελαττωματικές ηλεκτρικές συσκευές είναι αρκετά συχνές. Αν παρατηρήσετε σημάδι δυσλειτουργίας σε μια συσκευή ή αν αναδίδουν μυρωδιά καμένου, μην τη χρησιμοποιείτε, επιστρέψτε τη αμέσως και χρησιμοποιήστε την εγγύηση για να την αντικαταστήσετε.
  3. Εάν έχετε laptop και το έχετε χρησιμοποιήσει ακουμπισμένο στα πόδια σας, ξέρετε πόσο ζεστό μπορεί να γίνει (έχουν αναφερθεί εγκαύματα σε τέτοιες περιπτώσεις). Αν το ακουμπήσετε στο κρεβάτι, στον καναπέ, στο χαλί ή σε άλλη μαλακή επιφάνεια, μπορεί να περιοριστεί η ροή του αέρα μέσω των αεραγωγών ψύξης, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση και ακόμη και να πάρει φωτιά. Η ασφαλέστερη επιλογή είναι να δουλεύετε με το laptop σε τραπέζι, είτε είναι φορτισμένο είτε φορτίζεται
  4. Η τοποθέτηση ενός λαμπτήρα με ισχύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να αντέξει η υποδοχή είναι η κύρια αιτία ηλεκτρικών πυρκαγιών. Πριν χρησιμοποιήσετε έναν καινούργιο λαμπτήρα, ελέγχετε πάντα τη μέγιστη ισχύ του φωτιστικού και μην τοποθετείτε ποτέ έναν λαμπτήρα με ισχύ μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη.
  5. Τα πολύπριζα είναι μια προσωρινή λύση για την έλλειψη κοντινών πριζών. Η σύνδεση πολλών καλωδίων επέκτασης μαζί ή η σύνδεση συσκευών σε ένα πολύπριζο που καταναλώνει περισσότερα watt απ’ όσα μπορεί να αντέξει, μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα και φωτιά. Εάν το σπίτι σας δεν έχει αρκετές πρίζες, εγκαταστήστε περισσότερες με έναν ηλεκτρολόγο.
  6. Τα μαστορέματα είναι ένα χόμπι που αφορά πολύ κόσμο. Εξίσου πολλοί, όμως, κάνουν το λάθος να καταπιάνονται με δουλειές που δεν γνωρίζουν καλά, αρκούμενοι σε βιντεάκια στο youtube. Αν οι τα μαστορέματα αυτά αφορούν ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, τα λάθη πληρώνονται ακριβά.
  7. Η σκόνη είναι ενοχλητικό πράγμα. Η σκόνη που συσσωρεύεται μέσα και γύρω από ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές είναι επικίνδυνο πράγμα -μπορεί να αναφλεγεί λόγω υπερθέρμανσης. Η τακτική χρήση ηλεκτρικής σκούπας μπορεί να σας απαλλάξει από αυτόν τον κίνδυνο.
  8. Αν έχετε κουνέλι για κατοικίδιο, προσέξτε μήπως εκδηλώσει στα καλώδια τη φυσική του τάση για ροκάνισμα. Μην το αφήνετε να κυκλοφορεί στο σπίτι χωρίς επιτήρηση ή, ακόμα καλύτερα, φροντίζετε να μένει σε κατάλληλο ειδικό κλουβί.
  9. Οι στάχτες και οι σκόνες μπορούν να φράξουν πολύ εύκολα μια καμινάδα και αυτό να οδηγήσει σε πυρκαγιά. Φροντίστε να την καθαρίζετε κάθε χρόνο. Επίσης, μην ανάβετε το τζάκι σας χρησιμοποιώντας βενζίνη ή άλλα υγρά καύσιμα και χρησιμοποιείτε πάντα το απαραίτητο προστατευτικό.
  10. Οι φούρνοι η πιο κοινή αιτία πυρκαγιάς στην κουζίνα, αλλά μην υποτιμάτε τους… απορροφητήρες. Με την πάροδο του χρόνου, το λίπος που μπορεί να έχει συσσωρευθεί στο φίλτρο μπορεί να στάξει σε κάποιο μάτι και ενδεχομένως να προκαλέσει φωτιά. Φροντίστε να αλλάζετε τακτικά το φίλτρο.
  11. Τον χειμώνα θέλουμε να καθόμαστε στα ζεστά. Αν αυτό σημαίνει ότι φέρνουμε την πολυθρόνα μας κοντά στο τζάκι ή τραβάμε τη θερμάστρα μας πολύ κοντά στον καναπέ, ο κίνδυνος πυρκαγιάς μεγεθύνεται. Κρατάμε τον χώρο γύρω από το τζάκι καθαρό και τοποθετούμε τη θερμάστρα μακριά από έπιπλα και υφάσματα.
  12. Το κάπνισμα είναι μια βλαβερή συνήθεια. Το κάπνισμα στο κρεβάτι είναι μια επικίνδυνη συνήθεια. Ανάλογος κίνδυνος υπάρχει και από τασάκια που αδειάζουμε στα σκουπίδια χωρίς να έχουμε βεβαιωθεί ότι δεν καίει κάποια κάφτρα. Ούτε το άτμισμα είναι ασφαλές: υπάρχει (έστω μικρή) πιθανότητα έκρηξης λόγω προβλημάτων με την μπαταρία της συσκευής.
  13. Μην αφήνετε ποτέ εύφλεκτα αντικείμενα (π.χ. πετσέτες, χαρτί κουζίνας) κοντά στην κουζίνα σας την ώρα που μαγειρεύετε. Δεν μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι ένα ρεύμα αέρα δεν θα τα σπρώξει πάνω σε ένα μάτι που καίει την ώρα που είστε απασχολημένοι με κάποια άλλη δουλειά.
  14. Η φυσιολογική φθορά ή ένα ακούσιο χτύπημα μπορούν να προκαλέσουν χαλάρωση μιας πρίζας. Και μια πρίζα που κρέμεται ή είναι χαλαρή, είναι πολύ μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς. Είναι μια βλάβη που πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως.
  15. Τα ψίχουλα που έχουν μαζευτεί στην τοστιέρα, δεν είναι μόνο ανθυγιεινά, είναι και επικίνδυνα γιατί μπορεί να αναφλεγούν. Καθαρίζετε πάντα τη συσκευή μετά τη χρήση της.
  16. Μια από τις κύριες αιτίας πυρκαγιάς στα σπίτια τον… Δεκέμβριο είναι τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Κύρια αιτία είναι τα ελαττωματικά λαμπάκια. Εδώ προσέχουμε τι αγοράζουμε και πετάμε αμέσως το προϊόν αν δείχνει ελαττωματικό.
  17. Αν σας αρέσει να ψήνετε στο μπάρμπεκιου, θα πρέπει να προσέχετε πού καθαρίζετε τη συσκευή και πού πετάτε τις στάχτες. Όπως και στα τασάκια που έχουν μισοσβησμένα τσιγάρα, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιο κάρβουνο να μην έχει σβήσει καλά.
  18. Οι αναπτήρες και τα σπίρτα είναι απαραίτητα σε κάθε σπίτι. Όταν, όμως, υπάρχουν παιδιά, η πιθανότητα να βρεθούν στα χέρια τους σημαίνει «κίνδυνος». Φροντίζετε να βρίσκονται σε μέρος όπου δεν έχουν πρόσβαση.
  19. Αν το χόμπι σας είναι η ξυλουργική ή αν έχετε ταλέντο στα μαστορέματα με ξύλο, δημιουργείτε μια δυνητική εστία πυρκαγιάς: τα ροκανίδια. Είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα και πρέπει ο χώρος να καθαρίζεται αμέσως.
  20. Για το τέλος, μια πραγματικά σπάνια περίπτωση: γυάλινα αντικείμενα που χτυπά διαρκώς ο ήλιος. Ένα διακοσμητικό ή ένα ξεχασμένο μπουκάλι μπίρας σε κάποιο τραπέζι, λόγω της διάθλασης του φωτός, μπορούν να «σημαδέψουν» ένα κομμάτι εύφλεκτου υλικού και να προκαλέσουν ανάφλεξη. Και μπορεί αυτά τα περιστατικά να είναι σπάνια, αλλά δεν βλάπτει να έχουμε και αυτή την πιθανότητα υπόψη.