Ούτε κόκκος άμμου δεν μένει ελεύθερος στην παραλία Πλάκα της Νάξου, όπως προκύπτει από αποκαλυπτικές φωτογραφίες που τράβηξε το μέλος του κινήματος «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», Βαγγέλης Οικονομίδης. Οι εικόνες καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της ΕΡΤ, δεν πρόκειται για απλές ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά για μεγάλων διαστάσεων ξύλινες κατασκευές, οι οποίες έχουν καταλάβει όλον τον χώρο, χωρίς να αφήνουν σπιθαμή ελεύθερης παραλίας μεταξύ τους.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για μια παραλία Natura με ιδιαίτερη γεωμορφολογία, που θα έπρεπε να προστατεύεται. Το Κίνημα καταγγέλλει πως επιχειρηματίες εστίασης και ξενοδόχοι όπως και ιδιοκτήτες κατοικιών κι οικοπέδων παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στις ακτές και την κοινή χρήση τους και ότι επιπλέον καταστρέφουν κατά παράβαση του νόμου το φυσικό περιβάλλον που στην περίπτωση της Νάξου περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά προστατευόμενους οικοτόπους του ευρωπαϊκού δικτύου Natura2000, όπως αναφέρουν σε ανοικτή επιστολή τους που δημοσίευσαν την 19/07/2023.

Εν τω μεταξύ, μετά τις καταγγελίες και υπό τον φόβο ελέγχων και προστίμων, σε άλλες δημοφιλείς παραλίες της Νάξου, πολλοί επιχειρηματίες έσπευσαν να μαζέψουν τις ξαπλώστρες.

Όμως κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για εμπαιγμό και καταγγέλλουν ότι νέες ομπρέλες και ξαπλώστρες τοποθετήθηκαν σήμερα πάνω στις αμμοθίνες της παραλίας του Αγίου Προκοπίου, όπως φαίνεται στην ακόλουθη φωτογραφία, που τραβήχτηκε στις 4 Αυγούστου 2023 από άλλο μέλος του κινήματος.